Život u Engleskoj – Kolumna

8925

Život u Engleskoj – Kolumna

Život u Engleskoj iz iskustva mlade Splićanke koja je odlučila spakirati stvari i odseliti u Englesku. Pročitajte sve – od njenog iskustva s pronalaskom posla, iskustva na poslovima do međuljudskih odnosa u Engleskoj..

Nakon završetka faksa sam išla na 2 mjeseca u Australiju kod rodbine i nakon što sam vidjela kako se vanka živi, poželila sam to i sama iskusiti.
Nakon povratka sam našla, može se reći, dobar posao u struci sa pristojnom plaćom, ali sam uvijek osjećala da mi nešto fali. Osjećala sam da u Hrvatskoj ne mogu napredovati.
Nemojte me krivo shvatiti, volim svoju zemlju, možda sada još i više nego kad sam živila u njoj, ali mislila sam kako mi ona nema što ponuditi, a ja sam osoba koja uvijek želi nesto više i bolje.

Život u Engleskoj

Cijelo vrijeme sam se prijavljivala na razne oglase u inozemstvu, počevši od Njemačke, Austrije, Švicarske, Norveške, Švedske itd. ali sve bez uspjeha jer nisam dobro poznavala strani jezik zemlje u koju sam se prijavljivala. Čak sam i dobila Working Holiday vizu za Kanadu. I taman kad sam u glavi presjekla sve i odlučila ipak otići u Kanadu, došao mi je mail od jedne agencije iz Velike Britanije sa pitanjem bi li voljela raditi u Londonu.
Prije toga nisam uopće razmišljala o Velikoj Britaniji kao o zemlji u kojoj bi mogla živiti. Ta ideja mi se svidila i uspostavila sam kontakt sa njima. Nakon nekih mjesec kupila sam povratnu kartu za London i otišla na četiri dogovorena intervjua. Dobila sam posao u firmi koja me je odlučila sponzorirati za Purple certificate visu. Cijeli taj proces dobivanja vize prije preseljenja je trajao neka 3 mjeseca. To je bio lakši dio od pronalaska smještaja jer nisam nikoga poznavala u Velikoj Britaniji.

Život u Engleskoj

Sada ja i momak koji je također Hrvat živimo tu već 2 mjeseca. On još uvijek nije imao sreće u pronalasku posla upravo zbog problema radne dozvole, ali s obzirom da mu je struka na listi deficitarnih zanimanja, sigurna sam da će ga naći, samo je pitanje vremena.

Što se tiče mišljenja o životu u Engleskoj, još uvijek nemam iskristaliziranu sliku jer sam tu tek 2 mjeseca. Što se tiče poslovnog plana sam jako zadovoljna. Imam puno prostora za napredak, u firmi se svi odnose s poštovanjem prema tebi, plaća stiže uredno zadnji radni dan u mjesecu, bonusi itd. Uglavnom, nešto na što nisam do sada navikla. Eto jedino mi radno vrijeme od 9.00 do 17.30 nije baš drago, ali i na to se polako navikavam.
A sada ono teže, malo o osobnom životu. Pa iskreno, moram priznati da mi fali obitelj i prijatelji čak u tolikoj mjeri da nekad poželim dignuti ruke od svega i vratiti se doma. Momak nema problema s tim, on se puno lakše nosi sa razdvojenošću. Upoznali smo neke ljude ovdje, održavamo povremena druženja i izlete. Svi su pristojni i prijateljski nastrojeni, ali opet imam dojam da su ljudi nekako otuđeniji nego u mom Splitu.

Život u UK

Ako me pitate koliko dugo tu planiram ostati, nemam odgovor na to pitanje. Jedna od odluka prije preseljenja je bila da ću ostati koliko god mi to bude predstavljalo zadovoljstvo. Tako da možda budem tu još koji mjesec, a možda ostanem 10 godina ili se nikad ni ne vratim u Hrvatsku.

U Britaniji sa prosječnom plaćom se može lijepo živjeti. Nekretnine i stanarine su užasno skupe, ali zato je sve ostalo u granicama. Hrana nije puno skuplja nego u Hrvatskoj, mozda nekih 10%-20%. Kada se sve zbroji i oduzme, može se zivjeti puno lagodniji život nego u Hrvatskoj s prosječnim primanjima.
Može se putovati po svijetu, voziti fini automobil i imati donekle financijsku sigurnost. To njima spada pod normalan život. U Hrvatskoj sam samo mogla sanjati o tome.
A evo sada sanjam o vremenu kada ću na godišnji odmor otići u svoj grad i ponovno vidjeti ljude koje volim.
Sve ima svoje pluseve i minuse. Prije ovog velikog koraka u životu treba sjesti i dobro razmisliti o svemu.

Život u UK

 

Moj savjet svima koji imaju priliku otići je da pokušaju. Možda vam se svidi, a možda i ne.
U svakom slučaju ne može vam škoditi jer će vas to samo dodatno izgraditi kao osobe, upoznati ćete nove ljude, drugu kulturu, naučiti novi jezik.

Ako ne znate kako krenuti, posjetite naše oglase za posao i možda pronađete nešto baš za sebe.