Život u Engleskoj – Kako se jeftino hraniti

1881

Suprotno ustaljenom mišljenju, da bi se prehranili u Engleskoj ne morate potrošiti bogatstvo svakog mjeseca. Stoga vam donosimo nekoliko savjeta kako si možete priuštiti kvalitetne, a ujedno i cjenovno pristupačne obroke i hranu. Jer dobro znamo, svaka funta je iznimno vrijedna.

Bez obzira što zemljopisno nismo toliko udaljeni, Engleska i njihova kultura su ipak značajno različiti od naše, pa to isto vrijedi i za kuhinju i vrstu hrane. Kada stignete u Englesku sasvim sigurne nećete odmah znati gdje pronaći dobru po privlačnim cijenama. Međutima, znajte da takiva mjesta svakako postoje, samo ih treba pronaći.

Isprobajte ukusnu etno-hranu

Ujedinjeno Kraljevstvo ima jednu od najvećih baza imigranata, te ujedno nudi i izniman broj etno restorana koji poslužuju ukusne specijalitete po pristupačnim cijenama. Pa tako možete pronaći fantastičnu indijsku, kinesku, tajlandsku hranu i specijalitete širom UK.

Kineski restorani su posebno jeftini, pa čak i u Londonu s lakoćom možete pronaći one koje nude uistinu obilne obroke sa zelenim čajem za £10. Izvan Londona su cijene značajno niže i još pristupačnije.

Večerajte u lokalnom pubu

Hranu u UK ne služe baš svi pubovi, ali oni koji služe su u većini te mogu biti odlično mjesto gdje možete dobiti kvalitetnu hranu po pristupačnim cijenama. Uzimajući u obzir da ste u pubu, možete očekivati standardnu ponudu koja uključuje: pite s mesom i povrćem, kobasice, pire i druge ukusne i tople specijalitete. Uvijek bacite oko na trenutnu ponudu, tj. dnevni specijalitet koji nerijetko zna biti nuđen po iznimno povoljnoj cijeni, a često dolazi s pićem kao bonus.

Lokalne pekare, peciva i sendviči

Ono što je karakteristično za Englesku su male trgovine u kojima se prodaju isključivo sendviči i mogu se naći širom zemlje, praktički u svakom mjestu. U pravilu je njihova ponuda dosta povoljnija od one koju nude veliki lanci i franšize Subwaya i sličnih. Plus, njihovi su sendviči ukusniji, svježiji i pripremljeni u domaćem okruženju. Za svega funtu ili dvije možete dobiti ogroman sendvič, a u većini slučajeva nude još i pečene krumpiriće, pastu, salate i chili. Pekare su također odličan odabir za doručak ili večeru, ponuda različitih peciva je bogata i nerijetko pristupačna.

Posjetite chippie

Chippie su mali restorani koji nude prženu ribu i krumpir čips, pa iako nije najzdravije jesti hranu prženu u fritezi svakodnevno, svakako predstavlja validnu opciju za jeftin obrok s vremena na vrijeme. Jedna porcija može bez problema biti dostatna za dvoje ljudi prosječne težine i građe, a koštat će vas svega funtu ili dvije. Ovome možete dodati i mesnu pitu, kobasice, riblje štapiće i slično kao primjere tradicionalnih engleskih obroka koji su ujedno cijenom vrlo prihvatljivi.

Ovo je samo nekoliko primjera kako se možete prehraniti u UK bez da potrošite brdo para. Obuzdat ćete svoje troškove, uštedjeti i lakše se usredotočiti na traženje posla, smještaja i planiranje života u Engleskoj.