Život u Austriji – kako do posla i boravišne dozvole

2704

Zanima vas životu u Austriji? Što sve možete očekivati? I kako pronaći posao u Austriji? Evo nekoliko korisnih informacija ako imate neka od ovih pitanja.

Život u Austriji

Austrija je zadnjih godina postala idealna zemlja za život – što zbog blizine, što zbog uvjeta života i rada. U Austriji postoji spisak deficitarnih zanimanja koji se ažurira na godišnjem nivou. Osim potražnje za radnicima u deficitarnim strukama, poželjni su i visokokvalificirani stručnjaci i naučnici. Kako do posla u Austriji i koji su uvjeti za dobivanje dozvole za rad i boravak?

Crveno-Bijelo-Crvena karta  (Rot-Weiß-Rot Karte)?

Crveno-bijelo-crvena karta je boravišno-radna dozvola za Austriju namijenjena zaposlenima iz takozvanih “trećih zemalja” (zemalja koje nisu članice EU) koji su dobili konkretnu ponudu za zaposlenje.

Radnu dozvolu izdaje isključivo Služba zapošljavanja Austrije (AMS), a zahtjev za njeno izdavanje podnosi poslodavac u Austriji prije dolaska zaposlenog u zemlju. Hrvatskim državljanima je i dalje potrebna radna dozvola ako se žele zaposliti u Austriji. Prema postojećim podatcima, Hrvati će trebati radnu dozvolu sve do 30.06.2020. godine.

Postoji nekoliko kategorija koje mogu dobiti ovu kartu:

  1. Visokokvalificirani radnici
  2. Stručnjaci u deficitarnim zanimanjima
  3. Ostali kadrovi od ključnog značaja
  4. Studenti koji su diplomirali na austrijskim fakultetima i visokim školama
  5. Ključni samostalni poduzetnici
  6. Osnivači poduzeća

Tko su visokokvalificirani radnici?

Ovo su kandidati koji imaju minimum 70 od ukupno 100 bodova prema sistemu bodovanja. Cilj ovog bodovanja je da se privuče vrhunski kadar kao što su istraživači, naučnici i menadžeri najvišeg ranga. Oni čak imaju mogućnost da, ako još uvijek nisu našli posao u Austriji, dobiju vizu za traženje posla koja vrijedi šest mjeseci pa kada pronađu posao koji odgovara njihovim kvalifikacijama, apliciraju za crveno-bijelo-crvenu kartu za visokokvalificirane radnike. Međutim, ako ne nađu posao u roku važenja vize, moraju napustiti zemlju i mogu podnijeti zahtjev za novu vizu tek nakon 12 mjeseci.

Koja su to deficitarna zanimanja?

To je popis koji ažurira austrijsko Ministarstvo za rad u suradnji s Ministarstvom ekonomije. Za zanimanja s ovog popisa ne postoji dovoljan broj austrijskih radnika pa su dobrodošli kandidati iz inozemstva, uključujući i zemlje koje nisu članice EU.

Ako imate važeću diplomu u struci s liste deficitarnih zanimanja, a dobili ste konkretnu ponudu za posao od austrijskog poslodavca koja je u skladu s postojećim zakonom te imate minimum 55 bodova prema važećem sistemu bodovanja, možete podnijeti zahtjev za crveno-bijelo-crvenu kartu za kvalificirane radnike deficitarnih struka.

Kadar od ključnog značaja

Ako ste pronašli posao u Austriji i poslodavac vas želi zaposliti kao kadar od ključnog značaja, možete dobiti crveno-bijelo-crvenu kartu koja važi dvije godine pod uvjetom da će vam plaća iznositi minimum 3078 eura (za mlađe od 30 godina 2,565 eura) i da trenutno nema austrijskih državljana s istim kvalifikacijama registriranih kod Službe za zapošljavanje. Također, morate imati minimum 50 bodova prema važećem sistemu bodovanja.

Studenti  austrijskih fakulteta

Studenti austrijskih fakulteta koji dolaze iz “trećih zemalja” s Bachelor, Master i doktorskim diplomama mogu odmah po završetku studija produžiti svoju studentsku dozvolu boravka na još 12 mjeseci s ciljem traženja posla. Ako u tom periodu nađu posao u svojoj struci i dobiju ponudu s minimalnom mjesečnom bruto plaćom od 2.308 eura, mogu podnijeti zahtjev za crveno-bijelo-crvenu kartu.

Ključni samostalni poduzetnici

Samostalni poduzetnici iz “trećih zemalja” mogu aplicirati za crveno-bijelo-crvenu kartu u ovoj kategoriji ako se procjeni da će njihova djelatnost predstavljati makroekonomsku korist za državu.

Osnivači novih poduzeća

Ako dolazite iz neke od “trećih zemalja” i želite osnovati tvrtku u Austriji te u tu svrhu aplicirate za crveno-bijelo-crvenu kartu, to možete učiniti jedino ako planirate da na tržište lansirate i razvijate inovativne proizvode, usluge, proizvodnju ili tehnologije za što imate i odgovarajući poslovni plan.

Pored navedenih uvjeta vezanih za diplomu i zaposlenje, da biste uspješno konkurirali za dozvolu za rad i boravak u Austriji, morate ispunjavati osnovne uvjete – dovoljna financijska sredstva za život u Austriji, zdravstveno osiguranje, osiguran smještaj i poznavanje njemačkog jezika.

Je li potrebna nostrifikacija diplome?

Prije nego što krenete u potragu za poslom u Austriji, provjerite je li za posao kojim se namjeravate baviti potrebna nostrifikacija diplome u Austriji. Ako fakultet nema status H+ ili ga nema u bazi, možete podnijeti zahtjev za nostrifikaciju na nekom od fakulteta ili visokih škola na kojima postoji program koji je usporediv sa završenim studijima. Nadležna visokoškolska institucija će zatim provjeriti koje dodatne kvalifikacije i ispiti su potrebni u konkretnom slučaju.

Za većinu poslova formalno priznavanje diplome, odnosno nostrifikacija nije potrebna. Ona je međutim neophodna za takozvana “regulirana zanimanja” (npr. zdravstveni radnici, nastavnici u državnim školama itd). Ovo su zanimanja za koja važi posebna regulativa i kojima je moguće baviti se samo uz formalni dokaz kvalifikacije.

Poznavanje njemačkog jezika

Po austrijskom Zakonu o prebivalištu i boravku državljani zemalja koje nisu dio Europskog ekonomskog prostora s prvim podnošenjem zahtjeva za boravišnu dozvolu dužni su dokazati poznavanje njemačkog jezika na nivou A1 zajedničkog europskog okvira za jezike. To je zakonski minimum za život u Austriji, a koji nivo će vama biti potreban prije svega ovisi o zahtjevu poslodavca i zanimanju kojim ćete se baviti.