Život i rad u Kanadi

3042

Zemlja geografskih razlika i kulturne raznolikosti, Kanada ima visok životni standard s prijateljskom i društvenom populacijom. Unutar svojih ogromnih granica, u rasponu od šest vremenskih zona, tu je lijep i raznolik krajolik koji uključuje planine, rijeke, jezera i poljoprivredna zemljišta. Kanađani su često opisani kao tolerantni, društveno orijentirani i pristojni. Ove osobine ličnosti čini se da prožimaju stavove stanovništva, bez obzira na podrijetlo. U relativno mladom kulturnom make-upu Kanade postoji nekoliko kultura s korijenima u europskoj tradiciji. Kanađani hodaju uskim putem između različitih jezika i stavova, osobito između francuskog naroda Quebeca i većine ostatka nacije.

Tradicija je zaokupljena baštinom svake etničke skupine, od francuske u Quebecu do novopridošlih Azijata u Vancouveru i Torontu. Jedna od najdublje ukorijenjenih kanadskih kultura pripada Inuitima – narodima sjeverne Kanade.

Ulazak u Kanadu iz Sjedinjenih Država

Postoji više od desetak točaka u kojima američke autoceste ulaze u Kanadu. Od američkih građana koji se voze preko bilo koje od ovih točaka može se tražiti da se izjasne o svojem državljanstvu, mjestu prebivališta i trajanju boravka. Osiguranje vozila je obavezno. Svatko tko vozi preko granice preporučuje se da uzme nerezidentnu karticu odgovornosti za međunarodnu pokretninu od svojeg osiguravajućeg društva prije odlaska u Kanadu. Ako vučete prikolicu, možda ćete trebati dokaz o vlasništvu ili posudbi, za vozilo koje vozite.

Ovlaštenje za zapošljavanje

Većina stranaca koji namjeravaju raditi u Kanadi moraju imati odobrenje za zapošljavanje prije dolaska. Međutim, stanovnici SAD-a, Grenlanda ili St. Pierre i Miquelona koji imaju sve odgovarajuće dokumente mogu se izravno prijaviti u bilo kojoj kanadskoj luci. Napominjemo da ovlaštenje za zapošljavanje nije za one koji žele tražiti posao nakon što budu u Kanadi. Umjesto toga, izdaje se pojedincu samo za određeni posao, na određeni vremenski rok vremena i za poslodavca koji je naveden na prijavnom obrascu.

Ulazak u Kanadu kao poslovni useljenik

Iako imigracijski zakoni mogu biti strogi, Kanada poduzima korake za olakšavanje ulaska onih poslovnih ljudi čije će vještine i stručnost pridonijeti gospodarenju nacije i stvoriti mogućnosti zapošljavanja. Postoje tri kategorije pod kojima poslovni čovjek može podnijeti zahtjev za useljavanje u Kanadu – poduzetnik, investitor i samozaposleni. Osim specifičnih kriterija za svaku kategoriju, stranac koji se prijavljuje za ulazak također mora zadovoljavati standarde zdravstvene zaštite i sigurnosti koji se primjenjuju na sve useljenike.

Nekoliko stvari koje morate znati ako planirate dolazak u Kanadu:

  • Oko milijun Amerikanaca živi u Kanadi. Iako se na Kanadu uglavnom gleda kao na destinaciju za Amerikance, više od 600.000 Britanaca živi u Kanadi.
  • U većini zemlje, zima traje dulje od ljeta – ali kada dođe ljeto može biti vrlo vruće.
  • Raznoliko gospodarstvo uključuje resursne industrije kao što su šumarstvo, rudarstvo, energija, poljoprivreda i ribarstvo.
  • Sa stanovništvom od 33,5 milijuna, Kanada pokriva oko sedam posto površine zemlje, obuhvaćajući šest vremenskih zona. Okružena je s tri oceana, Atlantskim, Tihim i Antarktičkim.