Život u Švedskoj: Žao mi je što nisam došao i prije

572

Razgovarali smo s mladim Dubrovčaninom koji je završio fakultet u Zagrebu, no politička situacija i nemogućnost pronalaska posla činila ga je sve nezadovoljnijim te je počeo razmišljati o odlasku u inozemstvo.
Dobio je telefonski poziv od rođaka koji ga je pozvao k sebi u Švedsku. Nije puno oklijevao. Spakirao je kofere i jednostavno krenuo… Prošlo je od tog ključnog poziva već više od 5 godina!

Iskustvo Dubrovčanina u Švedskoj

I tada je ovaj mladi Dubrovčanin započeo svoj novi život u Švedskoj.

Sindikat u Švedskoj štiti radnika i njegova prava

U Švedskoj ga je posao već čekao. Iako nije bio u struci, bila je odlična prilika za početak. Švedski jezik mu je bila potpuna nepoznanica. Ali s puno truda i upornosti,  uspio je savladati i tu barijeru. Naučivši jezik, pronašao je i posao u struci.
Radni uvjeti u Švedskoj daleko su povoljniji nego u Hrvatskoj. Radni sindikat potpuno štiti zaposlenika i njegova prava. Mogućnosti napredovanja puno su veće, pogotovo kad nadređeni prepoznaju potencijal i motiviranost radnika.

Moji nadređeni tretiraju me sad već kao prijatelja. Mogu čak i reći da smo postali i mala obitelj – kaže naš sugovornik.

Dubrovčanin živi u unajmljenom stanu i odnosu na plaću, cijena stanarine i nije tako visoka.

Mogu sebi puno više priuštiti u odnosu na Hrvatsku. Ostaje mi dovoljno novca za druženja, što s lokalcima ali i s našim ljudima. Svaki početak je težak, ali mislim da sam se uspješno asimilirao u lokalnu zajednicu – govori nam, te naglašava kako se u Švedskoj osjeća puno sigurnije i smirenije nego u Hrvatskoj, te mu se jako sviđa kultura Šveđana. Unatoč tome, osjeća da će za njih uvijek biti i ostati stranac.

Kako je Švedska, kao jedna od rijetkih zemalja, od samog početka pandemije bila potpuno otvorena, ne primijeti neke znatne promjene ni u profesionalnom ni svakodnevnom životu.

U Hrvatsku se ne planira vratiti

Povratak u Hrvatsku ne planira u skorašnje vrijeme. Da bi možda jednog dana uopće razmišljao o tome, kaže, da bi se trebale dogoditi promjene iz temelja.
Ako njegova djeca u budućnosti izraze želju o povratku u Hrvatsku, poručio bi im:

Rekao bih im da pokušaju, jer dok čovjek ne osjeti na svojoj koži, ne može ni znati što to znači.

Ako i vas zanima više informacija o životu u Švedskoj, kako lakše pronaći posao te kome se obratiti, pročitajte ovdje.