Posao i život u Danskoj – iskustva

5250
Život u Danskoj iskustva

Istražujući  Dansku, htjeli smo od imigranata koji tu već žive i rade godinama, saznati što nam mogu reći za posao i život u Danskoj (iskustva), kako su se navikli na danske uvjete, što im je bilo najzahtjevnije a u čemu najviše uživaju.

Gotovo svi poslovi zahtijevaju tečni danski jezik

Gotovo svi poslovi zahtijevaju tečni danski ili jedan od skandinavskih jezika i naravno – engleski. Čak i ako ste dovoljno dobri za posao, tvrtka će uvijek prvo razmotriti kandidate koji govore danski“ – odgovorila nam je sugovornica naglašavajući kako je danski jezik najteži aspekt posla u Danskoj.

Uz jezik, mnogi su prokomentirali i društveni život u Danskoj.

To što ste bliski suradnici i dobri kolege, ne znači i da ste prijatelji“ – prokomentirao je mladi momak iz Novog Zelanda.  – „Ako se mimoilazite hodnikom, pozdravite ih oslovljavajući ih imenom. Ubrzo će vam naučiti reći „Zdravo“ ili „Bok“. Stvoriti poznanstva je jednostavno, ali postati prijatelj sa nekim je izuzetno teško – nastavio je komentirajući kako zapravo i nema druženja s kolegama nakon radnog vremena.

Kakav je život u Danskoj – iskustva

Još jedna od negativnih strana koje su naveli sugovornici je vrijeme – hladne i sive zime i utjecaj istog na raspoloženje.
Većini je pak najteži izazov bio pronaći posao u Danskoj. Višemjesečna upornost i desetci zahtjeva za posao često nisu urodili plodom. Došli su u Dansku u potrazi za boljim životom, ali znalo se dogoditi da iznenada izgube posao i teško ih je pogodio neočekivani nedostatak sigurnosti posla.

Neki od sugovornika  istaknuli su kako su ih nadređeni tretirali drugačije od ostalih danskih kolega.

Kao Rumunj, moji poslodavci očekivali su da radim više nego Danci“– rekao je mladić iz Francuske.

Život osim posla

Na pitanja koje su pozitivne stvari kod života u Danskoj, većina se složila da je to ravnoteža između radnog i privatnog života u zemlji.

Radni tjedan ima 37 sati pa vam pruža mogućnost privatno života van posla“ – rekao je jedan od naših sugovornika. – „Kvalitetno provođenje vremena sa obitelji, bicikliranje, odlazak u teretanu i prirodu su pravi „danski“ način života. Ne ostajete u uredu impresionirati šefa a u 12 godina rada ovdje, nitko me nikad nije izrabljivao“ – dodao je.

Također, svi sugovornici spominju visoke plaće, kompetente i simpatične danske kolege i opuštenu radnu atmosferu.

Radite, naučite danski i ne predajte se

Pitali smo ih i koji je najbolji savjet koji mogu dobiti oni koji rade ili se nadaju da će raditi u Danskoj.

Odgovori su raznoliki, ali siguran posao je bila tema koje su se mnogi dotakli.

Preporučujem da napišete kratak životopis i osobno nazovete menadžere odgovorne za zapošljavanje“. – rekao je mladić koji trenutno živi u Aalborgu.

Iskustvo je također važan čimbenik pri pokušaju impresioniranja danskog poslodavca.

Najteži dio rada u Danskoj je dobivanje prvog posla, posebno ako nemate iskustva, ali je ono i mnogo važnije od diplome“. – složila se većina sugovornika. Ali također su napomenuli da je važno ne odustati i da prilika uvijek postoji.

Nakon što se zaposlite, prizemne Dance će više impresionirati ako budete svoji nego da  pokušavate biti netko drugi samo da se uklopite u društvo.  No to ne znači da nije dobro truditi se slagati sa drugima.

Pokažite interes za danske stvari. Ukoliko to radite, nedostaci u komunikaciji na danskom će biti oprošteni“ – istaknula je mlada djevojka, dodavajući – „Naučite danski, ne odgađajte to ako želite živjeti u Danskoj“.

Slobodno nam pošaljite mail ako imate što dodati za ‘Posao i Život u Danskoj – iskustva’.