Želite raditi u Njemačkoj? Ove stvari morate znati!

1801

Njemačka je svakako postala jedna od najpoželjnijih zemalja u koju Hrvati u potrazi za boljim životom i stabilnim zaposlenjem žele migrirati. Realna situacija je da danas skoro svatko od nas zna nekoga tko je već otišao u Njemačku ili namjerava otići u neko dogledno vrijeme. Iako su informacije o odlasku u Njemačku sada već uveliko dostupne, ponekad znaju biti kontradiktorne, a prije odlaska se definitivno želite dobro informirati i izvršiti sve moguće pripreme.

Donosimo vam odgovore na neka od najčešće postavljanih pitanja.

Trebam li dobro znati jezik?

Odlično ili pak solidno znanje njemačkog jezika vam svakako otvara mnoge mogućnosti i sasvim sigurno će vam pomoći u boljem i lakšem snalaženju. Od vas se očekuje da se možete dobro razumjeti s poslodavcima i budućim kolegama na poslu, ali isto tako i s radnicima u javnim službama prilikom sređivanja dokumentacije. Važno je spomenuti da ne potpisujete ništa što u cijelosti ne razumijete i zbog čega bi u budućnosti mogli zažaliti.

Odlazak u inozemstvo nije mala stvar, tako da biste se trebali početi pripremati dok ste još u Hrvatskoj. Završite radije tečaj njemačkog jezika i otiđite spremni. Sasvim sigurno ćete si tako osigurati šanse za bolje zaposlenje.

Koje dokumente treba ponijeti sa sobom?

Prije svega trebat će vam vaša osobna iskaznica ili pak putovnica s kojima možete prijaviti svoj boravak u Njemačkoj. Trebat će vam i europska iskaznica zdravstvenog osiguranja koju će vam na zahtjev izdati HZZO. Na osnovu europske zdravstvene iskaznice može vam biti pružena besplatna medicinska pomoć u bolnicama i ambulantama. No, s takvom zdravstvenom imate pravo samo na liječenje u hitnim i neodloživim slučajevima.

Ukoliko posjedujete vozačku dozvolu i nju svakako ponesite sa sobom. Također treba ponijeti rodni list, svjedodžbu, diplomu, certifikate i sve ostale dokaze o završenoj školi/fakultetu/tečaju, prilagođene kopije životopisa i sl.

Kako bi dokumenti bili važeći, trebat ćete ih prevesti na njemački i ovjeriti Apostilleom dok ste još u Hrvatskoj.

Što prvo trebam napraviti nakon dolaska u Njemačku?

Unutar prvog tjedna po dolasku u Njemačku morat ćete izvršiti prijavu u uredu za prijavu građana. Nakon što pronađete lokalni ured, sa sobom ponesite osobnu iskaznicu ili putovnicu. Potvrdu o prijavi koju ćete dobiti svakako morate dobro čuvati jer ćete je morati dati na ukaz svim držanim tijelima, kao i zdravstvenom osiguranju u Njemačkoj.

Također je korisno znati da ukoliko planirate u inozemstvu provesti više od godine dana, a najviše pet, morat ćete o tome obavijestiti MUP RH ili pak hrvatsko veleposlanstvo u Njemačkoj.

Kako pronaći posao u Njemačkoj?

Najbolja je solucija pronaći ili pak započeti traženje posla u Njemačkoj dok ste još u svojoj domovini. To možete učiniti preko EURES-a, europskog portala za mobilnost pri zapošljavanju koji predstavlja povezanu mrežu svih javnih zavoda za zapošljavanje država članica Europske Unije. Ukoliko ste kao nezaposlena osoba prijavljeni na HZZ te preko njih primate novčanu naknadu, tu naknadu jedan određeni vremenski period možete primati i u Njemačkoj. Kako bi ostvarili ovo pravo na HZZ-u morate biti prijavljeni najmanje četiri tjedna te se nakon dolaska u Njemačku, najkasnije 7 dana, trebate se javiti nadležnoj agenciji za rad i predočiti im U2 obrazac, izdan od strane HZZ-a. Nakon toga će HZZ izvršiti uplatu novčane naknade za tri mjeseca od datuma vašeg odlaska na vaš broj računa u Hrvatskoj, a isplate možete primiti za najviše 6 mjeseci.

Pronašli ste posao! Što sad?

Nakon što pronađete posao trebate dobiti svoj primjerak ugovora o radu koji možete dobiti najkasnije mjesec dana od početka rada. Svakako obratite pozornost da sadrži točne informacije poput: vašeg imena i prezimena, adrese, naziva i adrese poslodavca, dana početak trajanja ugovora kao i njegovog okončanja, opisa posla i zaduženja, visini plaće (koja se nerijetko upisuje u bruto iznosu), informacija o radnom vremenu, godišnjem odmoru, kao i uvjetima raskida ugovora.

Još nekoliko korisnih informacija za kraj:

  • Plaća vam mora biti isplaćena do polovice idućeg mjeseca i sjeda vam na bankovni račun. Otvaranje računa je moguće uz kopiju osobne iskaznice i kopiju potvrde o prijavi boravka.
  • Možda ćete biti primljeni na probni rad bez ugovora, ali znajte da isti ne može trajati više od tjedan dana, za koji isto tako morate biti isplaćeni.
  • Radno vrijeme u Njemačkoj je maksimalno osam sati na dan i 48 sati unutar tjedna. Radno vrijeme može biti produljeno na 10 sati jedino ako u zadnjih 6 mjeseci prosječno radno vrijeme ne prelazi zadanih 8 sati.
  • Sami birate za koje se zdravstveno osiguranje želite odlučiti, a zdravstvena iskaznica će vam stići poštom nekih mjesec dana nakon izvršene prijave.
  • Prijavu na mirovinsko osiguranje izvršava poslodavac nakon čega dobivate svoj broj mirovinskog. Broj ostaje isti i nakon što promijenite posao. U slučaju povratka u Hrvatsku, dokumente njemačkog mirovinskog osiguranja ćete morati predočiti u svojoj lokalnoj HZMO podružnici.