Zaštita vaših financija tijekom boravka u inozemstvu

817

Preseljenje vas i vaših stvari iz jedne zemlje u drugu zahtijeva pažljivo planiranje, ali postoji još jedna stvar na koju treba obratiti pozornosti: vaše financije. Naći ćete se u vihoru radnih viza i papirologije kada krenete planirati odlazak u inozemstvo, ostavljajući strano financijsko planiranje za kasnije.

Znanje kako upravljati i zaštititi svoj novac u inozemstvu, trebao bi biti jedan od prvih koraka koji ste napravili kao stranac u novoj zemlji – pogotovo ako se financijske regulative razlikuju od onih u domovini, ili (ne) postoje financijski sporazumi između dvije zemalja.

Svakodnevno upravljanje novcem

Mogućnost lakog pristupa svojem novcu je važan pogotovo na početku kada si budete morali sređivati mnoštvo stvari za početak novog života. Stoga je važno postaviti bankovni račun čim stignete u vašu novu zemlju. Međutim, zadržavanje bankovnog računa otvorenog u vašoj domovini je još jedna mudra odluka. Kartično plaćanje, pogotovo poznatim karticama, funkcionira sasvim u redu između zemalja. Jedino se trebate informirati o eventualnim naknadama i o troškovima vođenja starog računa (mjesečna naknada).

Izmirite svoje dugove prije odlaska u inozemstvo

Oni s aktivnim dugovanjima u svojoj zemlji, kao što su računi za kreditne kartice ili krediti, mogu se susreti s poteškoćama i gomilanjem kamata dok su u inozemstvu. Prijenos novca u inozemstvo postao je mnogo jednostavniji od staromodnih transakcija, ali ove usluge često dolaze s visokim naknadama transfera i nepovoljnim tečajem. Pa je tako održavanje starih računa u vašoj zemlji korisno za isplatu ovih dugova – pod uvjetom da su naknade za bankarstvo manje od troškova bankovnog prijenosa ili usluge. Imajte na umu da ignoriranje starih dugova nije mudra opcija. Ne samo da vas vjerovnici mogu pratiti u inozemstvu, nego će vaš kreditni rejting u inozemstvu biti narušen, te ukoliko se pokaže potreba nećete biti dobar kandidat za kredit.

Utjecaj na štednju i investicije

Ako održavate svoj bankovni račun u domovini, možda imate i štedni račun? Kamate nastale na štednom računu smatraju se prihodom i moraju biti prijavljene pri podnošenju poreza u vašem poreznom prebivalištu. Ipak, postoje brojni drugi financijski proizvodi koje možete imati u inozemstvu, a svi oni mogu biti podložni plaćanju poreza.

Zaštitite svoju financijsku budućnost

Čak i ako još ne znate hoćete li ostati u inozemstvu ili se eventualno vraćate u domovinu, u svakom slučaju trebate razmišljati o svojoj budućnosti i financiranju umirovljenja. OECD studija financijske pismenosti pokazala je da većina odraslih jednostavno ne uštedi dovoljno za bezbrižno umirovljenje, što je djelimice rezultat neznanja i neinformiranosti, a drugim zbog složenih propisa koji uključuju planiranje mirovina za strane osobe. Kretanje i rad u inozemstvu je uistinu velika promjena, te je vrlo važno da se aktivno uključite u mirovinski sustav. Čak i nekoliko godina (legalnog) rada u inozemstvu mogu rezultirati iznimnom pozitivnom razlikom na mirovini, pogotovo za hrvatske standarde.