Zapošljavanje u Austriji

12156

Zapošljavanje u Austriji

Austrija je država koja nam se čini najpristupačnijom za radnu migraciju upravo zato što nam je nekako najbliža.

No, ono na što mnogi zaboravljaju jest da je to država koja broji manje stanovnika od, na primjer, Njemačke pa je samim time i malo zatvorenija za doseljenike. Što to znači?

To znači da su stroži uvjeti za zaposlenje imigranata, no ni to nije nemoguća misija, pogotovo za Hrvate kao stanovnike Europske unije.

Kod traženja posla u Austriji možete si pomoći već i iz Hrvatske, a mi vam donosimo neke od najvažnijih poveznica za koje biste trebali znati.

zapošljavanje u austriji

  1. AMS – Austrijski zavod za zapošljavanje

Zavod za zapošljavanje u Austriji (AMS) jest prva ustanova kojoj se možete obratiti prilikom traženja posla. Naravno, preduvjet je da govorite njemački jezik, što je često i jedan od uvjeta za pronalazak posla. Ovdje možete pronaći općenite informacije o uvjetima boravka u Austriji te o dokumentima koje za to trebate, a ovdje su linkovi koji vas upućuju na internetske stranice za traženje poslova. Važno je znati da Zavod u pisanom obliku potvrđuje slobodan pristup austrijskom tržištu rada, a mjerodavan je Zavod okruga u Austriji u kojem stanujete ili ćete stanovati.

  1. Priznavanje stečenog zvanja u Austriji

Ova internetska stranica vas vodi kroz uvjete koje eventualno trebate ispuniti da biste dokazali svoje zvanje u Austriji te što vam sve za to treba. Ovo često traže austrijski poslodavci pa je korisno znati gdje pronaći informacije o tome. Stranica je dostupna i na našem jeziku što je svakako prednost.

  1. Poveznice za traženje posla u Austriji

Donosimo vam i nekoliko poveznica koje vas vode direktno do oglasa za slobodna radna mjesta u Austriji. Jedna od napoznatijih jest Karijera, zatim su tu portali poput Posao je posao ili Jednostavno do posla. Sve što trebate napraviti jest pronaći nešto u vašem području te proučiti uvjete zaposlenja, a pri tome vam pomažu i prethodne dvije poveznice.

  1. Životopis

Ukoliko ste u prednosti pa govorite njemački jezik i ne trebate nekog da izrađuje životopis za vas, a htjeli biste da vaši podaci izgledaju profesionalno, donosimo vam i poveznice koje vam mogu pomoći u pisanju životopisa. Predstavite se na najbolji mogući način uz malu pomoć portala Dnevnik karijera ili Europass portala za izradu životopisa.

Usudite se i napravite prvi korak, a sve ostalo će doći samo. S vremenom.