Zanimljivo o poznatome: Švedska

816

Švedska se službeno naziva Kraljevina Švedska. Ime su joj dali Sveri prije otprilike 2000 godina. Svear je na njihovom jeziku značilo „naš“, a „rike“ je značio „kraljevstvo“. Dakle, Sverige, moderni švedski naziv zemlje, znači „naše kraljevstvo“.

Područje Švedske je četvrto po veličini u Europi.

U Švedskoj živi 9,9 milijuna ljudi, od čega njih 85% živi u gradovima.

Glavni grad je Stockholm koji je ujedno i najveći grad u državi s više od 850.000 stanovnika.

Ostali veliki gradovi su Goteborg u zapadnoj Švedskoj te Malmo na jugu zemlje. Uppsala i Lund su poznati sveučilišni gradovi.

Glavni službeni jezik je švedski (svenski), ali zemlja također ima 5 službeno priznatih manjinskih jezika – finski, jidiš, samski, meankieli i romski.

Švedski jezik nije bio službeni jezik sve do 2009. godine.

89% ljudi u zemlji govori engleski.

Švedska dijeli kopnenu granicu sa Finskom i Norveškom, a Oresundskim mostom je povezana sa Danskom. Švedska ima i isključivo morsku granicu s Estonijom, Latvijom, Litvom, Poljskom, Njemačkom i Rusijom.

Niska nezaposlenost, nizak natalitet, visoko razvijen sustav socijalne skrbi i jedan od najdužih vijekova na svijetu, doprinosi tome da moderna Švedska ima jedan od najviših životnih standarda u svijetu.

Švedska ima oko 100.000 jezera, preko 24.000 otoka a šume prekrivaju preko 50% zemlje. Pravo na javni pristup omogućava javnosti da ta područja budu u potpunosti dostupna.

Najniža točka u Švedskoj nalazi se u jezeru Hammarsjon na -2,41m ispod nadmorske razine, a najviša točka je na planini Kebnekaise na 2.111 m nadmorske visine.

Švedska je dugačka 1.754.km od vrha do dna i može se podijeliti u tri glavne regije: Gotaland na jugu, središnji Svealand i Norrland na sjeveru.

Između 300.00 i 400.00 losova (alces alces) luta  švedskim šumama. Preko 100.000 losova je upucano u godišnjem lovu a u kojem sudjeluje preko 250.000 ljudi. Ujedno se i losove smatra najopasnijom životinjom jer svake godine uzrokuju preko 6 tisuća prometnih nesreća.

Pročitajte još 20 stvari koje trebate znati prije selidbe u Švedsku.

U Švedskoj ima i preko 260 tisuća sobova. Jedu gljive, lišajeve, travu i bilje.  Suovas je riječ na jeziku starosjedilačkog naroda Sami koja se odnosi na dimljene filete jelena.  Mlijeko soba je slatkog okusa i izgleda kao rastopljeni sladoled.

Tradicionalno i vrlo poznato švedsko jelo su mesne okruglice, koje se poslužuju uz variva, kuhani krumpir i pekmez od jagoda.

Švedska monarhija jedna je od najstarijih na svijetu. Datira još od prije 1000 godina i uključuje 11 dinastija a Bernadotte je trenutačno vladajuća švedska kraljevska dinastija.

Švedski vikinzi su od 8. do 10.stoljeća bili zastrašujući, vješti u ratovanju te su izvršili invaziju i nastanili se diljem sjeverne i istočne Europe.

Tijekom 17.stoljeća Švedska se pojavila kao velesila u Europi, te je osvojila teritorije istočne Europe. Iako je nekad bila vojna sila, Švedska od 1814. je neutralna, uključujuči i Prvi i Drugi svjetski rat. Premda ne ratuju, muška populacija starija od 19 godina još uvijek mora doslužiti vojnu službu u trajanju od 15 mjeseci.

Sjeverna svjetlost ili aurora borealis, pojavljuje se iznad artkičkog kruga i vidljiva je oko ekvinocija krajem rujna i ožujka, a tijekom zime samo u Švedskoj.

Švedska i Norveška formirale su Ujedinjeno Kraljevstvo od 1814. do 1905. godine.

Švedska učenicima plaća 187 američkih dolara mjesečno za pohađanje srednje škole.

Na granici Švedske i Finske postoji Golf klub u kojem je polovica rupa u jednoj državi a polovica u drugoj.

Svake godine od 1966.u gradu Gavle za Božić se podiže ogromna slamnata koza, a gotovo je svake godine vandali spale.

Postoji krstarenje brodom kojim se plovi od Stockholma pa do Helsinkija u Finskoj samo radi kupovine jeftinog alkohola.

Absolut votka je nekada pripadala švedskoj vladi dok je nije prodala 2008.godine Pernodu Ricardu za 8,3 milijarde američkih dolara.

Službeni Twitter račun @Sweden se do prošle godine svaki tjedan davao na upravljanje nekom od gradana. Od listopada 2018. godine nisu više aktivni.

U Švedskoj svoje dijete ne možete nazvati „Ikea“ ili „Elvis“.