Zanimljivo o poznatome: Poljska

903
Varšava

Iako nije „popularna“ zemlja kao većina zapadnoeuropskih, zadnjih godina Republika Poljska je u svim segmentima napredovala. U posljednjih četvrt stoljeća najuspješnija ekonomska priča dogodila se ni manje ni više nego u Poljskoj. Osim poznatih činjenica da je Varšava glavni grad, da je službeni jezik poljski, donosimo još neke zanimljive činjenice koje možda niste znali.

Podrijetlo imena Poljske

Ime Poljske dolazi od drevnog slovenskog plemena Poljana što je označavalo skupinu ljudi koji su živjeli na poljima, odnosno u ravnicama.

„Dobar dan“

Poljaci (kao i još neki europski narodi) nemaju pozdrav za “Dobro jutro”. Njima je od zore “Dzień dobry”. (“Dobar dan.”)

Život u Poljskoj

Pivo i vino

Kako je vinova loza u Poljskoj vrlo rijetka tako je, naravno, i vino. Tako, zimi, Poljaci tradicionalno ne piju kuhano vino već čaj ili kuhano pivo. “Grzane piwo z sokiem” je nacionalno zimsko piće – zgrijano pivo sa slatkim sokom. Poljaci piju i hladno pivo sa sokom.

Poljska je ujedno i treći najveći izvoznik piva na svijetu.

Nikola Kopernik

Ovaj astronom rođen u Poljskoj prvi je ustanovio da Zemlja nije centar svemira te da je centar našeg zvjezdanog sustava – Sunce.

Yes, I do

Od svih zemalja članica Europske Unije Poljaci kao najmlađi uplovljavaju u bračnu luku.

Poljska

Kršćanstvo

Poljaci su duboko religiozan narod. Beatifikacija pape Ivana Pavla II. 2011.godine bila je trenutak radosti i ponosa kako za Poljsku crkvu, tako i za narod. Tako postoji TV kanal koji emitira sve vezano za papu u bilo koje doba dana, tako da, ako želite, uvijek možete vidjeti papu.

Poljaci u Americi

Južno od Chicaga postoji nekoliko okruga u kojima žive gotovo isključivo Poljaci; College of Illinois svoje web stranice održava jednako kako na engleskom tako i na poljskom.

Burek

Prva i vjerojatno jedina asocijacija na ovu riječ je hrana, no u Poljskoj je to najčešće ime – za psa.

poljska

Ustav u Poljskoj

Ustav u Poljskoj je prvi nastao u Europi, a čak drugi u svijetu.

Slavljenje imendana

Osim rođendana, u Poljskoj je jako popularno slaviti imendane. Tako ne zaboravite da se 2.veljače slavi ime Marija ili pak Ana 26. srpnja.

Max Factor

Ženama, a vjerojatno i muškarcima najpoznatija kozmetička kuća osnovana je upravo u Poljskoj, a njen osnivač je Maksymilian Faktorowicz.

Ljubim ruku, draga!

Ako mislite kako ljubljenje ruku damama, odnosno ženama možete vidjeti samo u starim crno-bijelim filmovima (ili možda čak španjolskim sapunicama), varate se. Poljska je vjerojatno jedina zemlja na svijetu koja ljubljenje ruku i dan danas prakticira.

„Sam u kući“

Najpoznatiji božićni film svih vremena „Sam u kući“ u Poljskoj se emitira svake godine i smatra se božićnom tradicijom. Nekako nam se čini da je i Hrvatska vjerna toj božićnoj tradiciji.

Jantar

Najveći svjetski izvoznik ovog dragocjenog kristala (jantar službeno nije  kristal, već smola izumrlog crnogoričnog drveća, stara preko 50 milijuna godina, koja se stvrdnula i fosilizirala) je Poljska.

Život u Poljskoj

Varšavski radio jarbol

Poljska je nekada imala najveću strukturu na svijetu – Varšavski radio jarbol. Odašiljač priključen na taj jarbol imao je snagu 2 megavata (2000 kilovata). Signal s jarbola mogao se primati praktički po cijelom svijetu. Upravo ovaj jarbol je bio najviša građevina na svijetu od 1974.godine pa sve do 1991.kada se srušio. Visina jarbola je iznosila 646 metara. Od tada, jedino viša građevina je Burj Kalifa (828 m) u Dubaiju dovršena 2010.godine.