Zanimljivo o poznatome: Nizozemska

1343
Život u Amsterdamu

Poznata uzrečica „Svi putevi vode u Rim“ posljednjih bi godina mogla biti „Svi putevi vode u Nizozemsku“.

Nizozemska, zemlja koja očarava svojom kulturnom raznolikošću, povijesnim činjenicama i sinonim je za slobodu duha. Već godinama je na vrhu ljestvice po kvaliteti života i rada. Iako je površinski mala zemlja, ona je najgušće naseljena zemlja Europske Unije po metru kvadratnome.

Donosimo još nekoliko zanimljivih činjenica koje možda niste znali.

Zanimljivosti o Nizozemskoj

Wilhelmus

Najstarija državna himna na svijetu je upravo nizozemska – Wilhelmus. I tekst i glazba potječu iz 16. stoljeća, a u njoj nizozemski kralj govori o „Dietse Bloed“ – što je stara riječ za Nizozemsku.

Zdrav i sretan život

Nizozemska je s trona skinula i Francusku i Švicarsku kad je u pitanju zdrava prehrana. Zemlja koja je prva na svijetu po raznolikosti hrane, nutricionistički bogatoj, ali i cjenovno najprihvatljivijoj hrani. Osim što vode računa o prehrani, 52% Nizozemaca uključeno je u neki oblik sporta, što je daleko iznad europskog prosjeka. Ako zbrojimo ove činjenice, nije ni čudo što se nizozemski tinejdžeri uvršteni na drugo mjesto na popisu najsretnijih nacija na svijetu, odmah iza Meksika. Čak 87% posto djece naglašava kako ima odličan odnos s roditeljima i učiteljima te smatraju da su roditelji aktivno angažirani u život djece.

Kraljevina Nizozemska

Jedna od rijetkih zemalja kojom je 123 godine vladala kraljica. Godine 2013. kralj Willem-Alexander je stupio na prijestolje nakon abdikacije svoje majke Beatrix.

Ujedno je i jedna od osnivača Europske Unije, a svoju valutu guilder zamijenila je eurom još 2002. godine. Također je jedna od suosnivača NATO saveza te Svjetske trgovačke organizacije.

Što je sve legalizirano?

Što je u većini zemalja zabranjeno, to je u Nizozemskoj – legalizirano! Istospolni brak, droge i prostitucija su zakonom dozvoljeni u ovoj zemlji.

Nizozemska je prva država na svijetu koja je legalizirala istospolne brakove i to još 2001. godine. Osim braka, ova zemlja im dopušta posvajanje djece.

Prostitucija je legalna od 1811. godine, a svaka prostitutka je prijavljena, plaća poreze, zdravstveno i mirovinsko osiguranje.

Ako želite pušiti „travu“ izvan svog doma, u Nizozemskoj postoje kafići odnosno coffee shopovi u kojem možete uz kavicu zapaliti cigaretu, cigaru, joint… Ali, ovdje ne možete konzumirati alkohol, nego isključivo bezalkoholna pića. Na ovakvim mjestima možete legalno kupiti do 5 grama lakih droga po osobi, kao što je marihuana. Naravno, za konzumaciju istoga morate imati preko 18 godina.

Bicikli u Nizozemskoj

Zemlja bicikli

Zemlja u kojoj ima više bicikli nego ljudi – da, to je Nizozemska. Broj stanovnika iznosi 16 milijuna, a broj bicikala čak 18 milijuna. Postoji 35 000 km biciklističkih staza i u prometu se biciklisti poštuju jednako kao i vozači motornih vozila. Stanica Groningen ima nevjerojatnih 10 000 parkirnih mjesta za bicikle. Također, bicikli moraju imati svjetla, a vožnja pod utjecajem alkohola nije dozvoljena.

Zemlja cvijeća

Jedna od stvari po kojima je Nizozemska poznata su tulipani. Autohtona zemlja tulipana je Turska, ali 1960-ih su uvezeni u Nizozemsku. I od tada počinje „Manija tulipana“ koja je zahvatila cijelu zemlju – cijene lukovica tulipana dosezale su cijene kuća pa su mnogi poljoprivrednici odlučili saditi tulipane.

Svake treće subote u siječnju, Nizozemci slave dan tulipana koji obilježava službeni početak sezone tulipana – besplatnom berbom i festivalima cvijeća.

Gotovo 80% svjetskih lukovica dolazi iz Nizozemske, od čega večina otpada na lukovice tulipana te je upravo Nizozemska najveći svjetski izvoznik tulipana.

Polja tulipana u Nizozemskoj

Zračna luka Schiphol

Ova zračna luka u Amsterdamu je smještena na dnu jezera Haarlemmer koje je isušeno 1852.godine te leži ispod 3 metra nadmorske visine što je svrstava među zračne luke koje su najniže smještene obzirom na nadmorsku visinu.

104 aviokompanije slijeću na tlo ove zračne luke, povezuju 98 zemalja te postoji 327 direktnih letova.