Zahtjevi za putovnicu i boravišnu vizu u Portugalu

1176

Zahtjevi za putovnicu i boravišnu vizu podliježu promjenama. Koristite sljedeće informacije samo kao opće smjernice.

Veleposlanstvo ili konzulat zemlje odredišta najbolji je izvor za trenutne, detaljne zahtjeve. Uzmite si dovoljno vremena za istraživanje detaljnih informacija i pripremu potrebnih vjerodajnica prilikom preseljenja ili kratkog putovanja u Portugal.

Zahtjev za putovnicu i vizu mora biti popraćen dokumentima – kao što su fotografije veličine kao one koje ste koristili za izradu putovnice, potvrde o rođenju i pristojbe – koje se razlikuju po zemlji iz koje dolazite.

Putovnice

Za državljane članice EU, osobna iskaznica koja navodi državljanstvo dovoljna je za ulazak u Portugal. Stanovnici drugih zemalja izvan EU trebaju imati važeću putovnicu.

Čitači e-putovnica dostupni su na nekim lokacijama, čime putnici koji dolaze u Portugal mogu koristiti elektronsku putovnicu tj. uređaj za skeniranje lica radi bržeg ulaska u državu.

Vize

Za boravak kraći od 90 dana, građani zemalja koje nisu članice EU-a trebaju samo putovnicu koja će vrijediti tih 90 dana namjeravanog boravka u Portugalu. Te zemlje uključuju Argentinu, Australiju, Kanadu, Izrael, Japan, Meksiko, Novi Zeland i Sjedinjene Države.

Za sve ostale građane potrebna je privremena viza za boravak do 90 dana. Vize za privremeni boravak odobravaju u 7 različitih svrha, a za svaku morate podnijeti poseban zahtjev. Ovdje možete vidjeti više detalja.

Za zemlje sa Schengenskim sporazumom, Portugal dopušta ulazak svima koji posjeduju Schengensku vizu, a možete ju dobiti u najbližem portugalskom konzulatu. Ako se prijavljujete poštom, nemojte zaboraviti priložiti i jednu dodatnu veliku omotnicu s ispisanom svojom adresom za povratak odgovora i odobrene vize. Vrijeme potrebno za obradu je 3 do 21 radna dana. Prijave za vizu mogu se poslati i putem interneta preko Portal das Comunidades Portuguesas.

Boravišna viza

Viza za dugoročni boravak potrebna je većini stanovnika koji nisu iz EU ili zemalja sa schengenskim sporazumom, a planiraju boraviti u Portugalu duže od tri mjeseca. Potrebni dokumenti uključuju valjanu putovnicu, prijavnicu, fotografiju veličine koju ste koristili za izradu putovnice i pismo poslodavca ako tražite prebivališnu vizu zbog rada u Portugalu.

Državljani EU-a koji borave duže od tri mjeseca ne trebaju vizu, već se samo trebaju registrirati u Foreign Nationals i graničnoj službi (Serviço de Estrangeiros e Fronteiras, SEF).

Državljani izvan EU-a moraju dobiti boravišnu vizu prije ulaska u Portugal. Prijavite se u najbližem portugalskom veleposlanstvu ili konzulatu u vašoj zemlji. Potrebno je najmanje 12 tjedana da se viza obradi. Svaki član obitelji će trebati svoju osobnu boravišnu vizu.

Schengenske vize

Schengenski sporazum je ugovor kojim se osigurava uklanjanje sustavnih graničnih kontrola između zemalja sudionica. U schengenskoj zoni trenutno ima 26 zemalja: Austrija, Belgija, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Island, Italija, Latvija, Lihtenštajn, Litva, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Norveška, Poljska , Portugal, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska i Švicarska koje izdaju schengenske vize za one koji planiraju boravak u jednoj od članica država.

  • Ako planirate posjetiti neke od Schengenskih zemalja, vizu trebate zatražiti u najbližem veleposlanstvu ili konzulatu svoje zemlje.
  • Ako planirate posjetiti određeni broj Schengenskih zemalja, te boraviti u jednoj državi dulje nego u ostalima, morate izvaditi vizu u glavnom veleposlanstvu ili konzulatu tih zemalja.
  • Ako planirate posjetiti više Schengenskih zemalja bez određene destinacije u kojoj se planirate zadržati na duže vrijeme, vizu možete dobiti u veleposlanstvu ili konzulatu prvog odredišta.

Svi putnici mogu slobodno putovati u roku od šest mjeseci između zemalja sudionica. Svi strani gosti na kratkotrajnim boravcima također se moraju prijaviti lokalnoj policiji u roku od osam dana od dolaska. Ako boravite u hotelu ili nekom drugom prijavljenom smještaju, uprava obično automatski obrađuje ovu stvar.

Za daljnje informacije

Za važne, detaljne informacije o zahtjevima za ulazak u Portugal, odgovarajuća veleposlanstva, konzulati i baze podataka o informacijama o vizama kontaktirajte portugalski SEF.