Zagreb, London, Frankfurt – PR managerica u potrazi za boljim životom

1349

Što ako vam se ne svidi ono što vidite nakon što se preselite u drugu državu, drugi grad? Što ako mislite da možete više, bolje? Isto je mislila i Ana Marija, mlada PR managerica koja je odlučila ostaviti svoj život u Zagrebu i preseliti se u London, a nakon “viđenog” odlučila spakirati svoje kofere i ipak preseliti u Frankfurt.

Uvijek su nas zanimale direktne usporedbe života u inozemstvu, a Ana Marija nam je otkrila što to Frankfurt ima, a London ne.

U nastavku pročitajte i saznajte zašto je Ana Marija odlučila iz Londona ipak otići u Frankfurt.

Ana Marijin život u Zagrebu nije bio toliko loš, ali uvijek joj je na umu bila pomisao da može živjeti još bolje. Život s roditeljima nije joj više odgovarao. Željela je svoju slobodu, izlaske, drugu kulturu, generalno bolji život. Tako je “poslušala” svoj osjećaj, spakirala svoj život u dva kofera i preselila u London. “Ubrzo mi je život u Londonu postao zamarajuć. Previše svega. Previše radnih sati, a premalo novaca da bi uspjela u životu živeći sama. Za život u Londonu mi je trebao partner, a u tom trenutku svog života nisam htjela nikakve obaveze. Pokušala sam naći cimere, i živjela sam sa par njih, ali uvijek sam bila u nekom grču. Strahu…“ – priča nam Ana Marija.

Ubrzo je dobila puno bolju ponudu za posao u Frankfurtu i objeručke prihvatila. “Moj je glavni cilj bio preseliti se u Njemačku i rado bih živjela u bilo kojem većem gradu u Njemačkoj. Radim u međunarodnoj poslovnoj školi, a moj tim se sastoji se od suradnika u Londonu, u Njemačkoj (sada i mene), suradnika u Meksiku i Australiji. Iako je engleski jezik naš radni/poslovni jezik, imamo dvojezičnu radnu sredinu koja dodatno povećava raznolikost tima i čini ga zanimljivijim.

Ono što je najviše nas zanimalo je zapravo razlika između života u Londonu i Frankfurta. Iako iz ostalih intervjua i priča znamo da se Njemačka ne nalazi previše daleko od engleske kulture, definitivno ima razlike.

Glavna razlika koja je meni zapala za oko jest da Nijemci uglavnom žele zadržati svoj privatni život privatnim, a poslovni strogo poslovnim. U početku sam se borila s tim jer, kada sam radila u Londonu, gotovo se očekivalo od vas da upoznate ljude s kojima provodite po 35-40 sati tjedno, a moji kolege su mi ujedno postali i prijatelji. Međutim, Nijemci nemaju isti mentalitet, što znači da možete dobiti dojam da su hladni, no s mlađim generacijama to se u potpunosti mijenja. Najbolji prijatelji su mi upravo oni s kojima i radim.” – priča nam Ana Marija i nastavlja: “S obzirom da sam preživjela sasvim solidno život u Londonu, kvaliteta života u Frankfurtu mi se definitivno se poboljšala. Sviđa mi se činjenica da je Frankfurt relativno malen grad u usporedbi s Londonom, što znači da brzo i lako možete doći s jednog kraja na drugi, a vlakovi nisu pretjerano pretrpani. Možete stići s jedne strane grada na drugu za otprilike 30-ak minuta vlakom, a ako želite istražiti gradsku jezgru, sve to možete učiniti pješice.”

A što se tiče financijskog aspekta, već nam je dobro poznato da je Frankfurt treći najskuplji grad u Njemačkoj, no koliko se razlikuje od Londona, također smo upitali Ana Mariju.

Frankfurt je popularan gradić, pa ćete morati dosta vremena potrošiti na traženje stana. Moja osobna omiljena mjesta za život (preselila sam tri puta u prvih 6 mjeseci zbog privremenog smještaja) su Bornheim, Nordend i Westend. Imam i nekoliko prijatelja koji žive u Sachsenhausenu, što je prilično lijepo naselje. Možete očekivati ​​da ćete platiti oko 500 EUR (uključujući režije) za apartman koji ćete dijeliti sa još jednom osobom, 600 EUR za studio i oko 850 EUR za jednosobni stan. Budući da su ovo cijene smještaja u samom centru grada,  prilično su dobre i povoljne.