Zadranin u Dublinu: Ostavite hrvatski mentalitet doma i bit će vam dobro

421

Razgovarali smo s mladićem iz Zadra koji je 2017. godine odselio u Irsku. U Hrvatskoj je ostao bez posla, te je nakon posjeta sestri koja je već tamo živjela odlučio i on ostati i pokušati izgraditi novi život u inozemstvu. Pročitajte njegovu priču!

Zadranin u Dublinu – kako sam se snašao

Posao je našao poprilično brzo. Ovaj mladi Zadranin u Dublinu je redovito pratio oglase na irskim stranicama za oglašavanje poslova i slao životopise.

Sad je malo drugačije stanje zbog korone, ali kad sam ja išao nije bio nikakav problem pronaći posao. Započeo sam kao nosač prtljage u hotelu, a već u prvoj godini rada dobio sam čak pet promocija i završio kao noćni menadžer. Nakon nekog vremena promijenio sam hotel u kojem sam radio i otišao u poznatiji hotel u kojem su mi nudili i bolje uvjete. Za razliku od Hrvatske, ovdje će dobrom radniku dati šansu, bez obzira na obrazovanje i prijašnje iskustvo – rekao nam je mladi Zadranin koje je prve godine na poslu odmah dobio nagradu kao zaposlenik godine.

Dobro znanje engleskog jezika zasigurno je pomoglo, a i razlog je zašto se mnogi mladi ljudi odlučuju upravo za selidbu u Irsku. 

Osim što koristi u poslu, znanje engleskog jezika pomogne i da se u tuđoj zemlji ne osjećaš kao stranac. Od samog početka ovdje sam se osjećao kao da sam oduvijek tu, nisam se nikad osjećao kao da me netko krivo gleda jer nisam ovdje rođen. Na početku sam živio u stanu u centru Dublina sa sestrom, no jako brzo sam se snašao i otišao živjeti u kuću u predgrađu Dublina, gdje i sad živim s cimerima. Cijene stanarine su visoke, pogotovo u samom centru grada, i to je uvijek najveći trošak, no unatoč tom iznosu, i dalje si mogu priuštiti sve što mi treba i dobro živjeti – kaže on i dodaje da mu iz Hrvatske apsolutno ništa ne nedostaje. U Dublinu čak postoji i hrvatska trgovina, u slučaju da se zaželite napolitanki ili ajvara.

Za kraj je naglasio par stvari na koje trebaju misliti svi koji odluče doći u Irsku:

Obavezno si prije dolaska preko weba rezervirajte termin za sastanak za pps, tako da ste spremni to riješiti čim dođete. PPS broj bit će vam potreban za otvaranje računa u banci, za pronalazak posla… Isto tako, stan pokušajte naći prije nego što dođete, ili barem već rezervirajte termine za gledanje stanova, kako ne bi trošili novac na hotele prilikom potrage za stanom. Hrvatski mentalitet ostavite doma i sve će vam biti super. 

Svima koji planiraju čim prije seliti u Irsku, ili u bilo koju drugu zemlju, preporučamo da se prije odlaska dobro raspitaju o svemu, pripreme sve dokumente koji su im potrebni, a ukoliko ste u mogućnosti, nemojte ići bez ušteđevine.

Olakšajte si maksimalno selidbu i imat ćete i vi pozitivno iskustvo kao i naš sugovornik.

Ako vam se svidjela priča Zadranin u Dublinu, pročitajte i ostale priče iz Irske.