Vožnja lijevom stranom ceste: Kako se prilagoditi?

1488

Stigli ste u Irsku (ili Englesku) u potrazi za boljim životom. Jasno vam je u startu da ćete se morati izboriti sa svim i svačim, odbaciti stare navike i prilagoditi se na život u potpuno novom okruženju. Jedna od prilagodbi koja mnoge plaši, pa čak i one iskusne vozače, je vožnja lijevom trakom. Ne samo što se vozi lijevom trakom, nego je volan u autima na desnoj strani. Ali polako, nećete morati ponovno polagati vozački – što je svakako plus. Uz malo vježbe, pokoji savjet i malo pomoći sa strane i ova se prepreka može savladati.

Upoznavanje s automobilom

Prije no što auto izvezete na cestu, dobro je najprije upoznati se sa unutrašnjosti i kontrolama. Kao što smo spomenuli, volan će biti s desne strane. Međutim tu nije kraj razlikama. Trebate također znati da vam se sada mjenjač ne nalazi s desne, nego s lijeve strane – što znači da ćete brzine mijenjati s lijevom rukom, što će mnogima teško pasti. Pa je baš iz tog razloga veoma važno da se na sve to naviknete. Isto tako, ručica za signalna svjetla tj. žmigavce se nalazi s desne strane, dok je kontrola brisačima s lijeve. Ovo je isto nešto na što ćete se morati navići i nemojte se začuditi ako pokoji put uključite brisače umjesto žmigavaca. Srećom, raspored papučica za gas, kvačilo i kočnicu je isti kao i kod nas.

Probna vožnja manje prometnim cestama

Osnovno je pravilo – krećete se lijevom trakom. Neka vam to uvijek bude na umu. Kako bi izbjegli neugodne situacije savjetuje se da se za početak držite manje prometnih cesti na kojima možete vježbati vožnju lijevom stranom i ujedno se prilagoditi na izmijenjen raspored komandi u automobilu. Ukoliko imate neki veći prostran parking u blizini možete ga iskoristiti za vježbanje vožnje i parkiranja. A to je ujedno i odlična prilika da svoje vještine paralelnog parkiranja dovedete do savršenstva.

Pravi izazov uz pratnju prijatelja

Nakon što ste nekoliko dana proveli u vježbi i upoznavanju s vozilom, vrijeme je da se priključite na pravu prometnu cestu. Prilikom priključivanja ulazite u lijevu traku – nikako desnu! Ako naiđete na kružni tok, idete lijevo – ne desno! Trebat će vam nekoliko sati vožnje da ovo sve sjedne na mjesto, ali koliko god se činilo teško, shvatit ćete da zapravo i nije toliki problem. Ako već imate poznanike koji voze lijevom stranom ceste, zamolite ih da se provozaju s vama, ukažu vam na situacije na koje trebate paziti i pojasne vam kako se ponašati u prometu i brže prilagoditi svim novim pravilima.  

Kao što možete pretpostaviti, važno je biti u mogućnosti voziti lijevom stranom. Osim što nećete morati ovisiti o javnom prijevozu, auto će vam trebati za mnogo toga. Morat ćete ići na razgovore za posao, u mjestu u kojem živite, ali sasvim sigurno i izvan njega. Za mnoga radna mjesta se traži upravo i vozačka dozvola, a neki poslovi se obavljaju u cijelosti iz vozila.