Vodič za Slanje Radnika na Posao u Inozemstvu

2773

Portal Poslovni.hr objavio je informativni članak o stvarima na koje trebate paziti kad šaljete svoje zaposlenike na posao u inozemstvo.

U okviru odlaska na rad iz Hrvatske, odnosno slanja zaposlenika na posao u inozemstvu, treba dobro pripaziti u kojoj državi morate plaćati poreze i doprinose jer neznanje u konačnici može imati visoku cijenu.

U sklopu ove teme bit će objavljena serija od nekoliko članaka s naglaskom na izaslanje radnika koja ima za cilj približiti i pojasniti pravila vezana za oporezivanje i plaćanje doprinosa, ali i otkriti neke i situacije na temelju kojih će se moći donijeti optimalna odluka o tome u koju državu otići raditi, odnosno u koju državu poslati svoje zaposlenike na rad.

Izaslanje ili detašman je situacija u kojoj poslodavac šalje svojeg radnika iz jedne u drugu državu da tamo za njega obavlja poslove u određenom vremenskom razdoblju. Radnik ostaje i nadalje obuhvaćen sustavom socijalnog osiguranja države iz koje je izaslan, a obveza plaćanja doprinosa za socijalno osiguranje ostaje u toj državi.

Na osnovi potvrde A1 koja se izdaje u tu svrhu (pri Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje), radnik je izuzet od plaćanja doprinosa u drugoj državi u kojoj obavlja poslove privremeno, u točno određenom vremenskom razdoblju.

Ukoliko bi došlo do prekoračenja odobrenog trajanja izaslanja ili do nekih drugih okolnosti koje utječu na pravo na izaslanje, nadležna tijela i ustanove države u kojoj radnik obavlja poslove imaju pravo tražiti od poslodavca i radnika da doprinose plaćaju u toj državi (državi izaslanja), a u nekim državama članicama EU takva situacija podliježe i novčanim kaznama.

Prilikom slanja radnika u inozemstvo ili primanja radnika u RH, najbitnije je: Utvrditi rezidentnost; Utvrditi gdje se plaćaju doprinosi – socijalni položaj izaslanih radnika; Utvrditi gdje se plaćaju porezi – porezni položaj izaslanih radnika.

Više informacija o ovoj temi pročitajte ovdje i saznajte sve što vas zanima.