Viza za rad u Kanadi – Kako ju dobiti – 2. dio

1732

Ne možete se prijaviti za radnu dozvolu bez primitka poziva za prijavu. Kada budete pozvani i prihvatili pozivnicu (objašnjeno u prethodnom koraku i 1. dijelu članka), možete ispuniti obrasce radnih dozvola na mreži.

U nastavku pročitajte sve o pripremama prijave za radnu dozvolu.

Prije svega trebate imati na umu da svi vaši odgovori koje dajete moraju biti istiniti jer ako se pogrešno predstavljate, vaša bi se viza mogla odmah ukinuti ili odbiti, te vam je moguća zabrana ulaska u Kanadu u budućnosti.

Napomena: Ako vas traži da upišete podatke od poslodavca prilikom podnošenja zahtjeva za radnu vizu:

 • Upišite “A9999999” u polja broja zaposlenih
 • Odaberite “No” na pitanje “Has your employer paid the Employer Compliance fee?” (Da li je vaš poslodavac platio naknadu za ispunjavanje uvjeta poslodavca?)
 • Unesite “Non-applicable – Working Holiday” u polja adrese poslodavca.

Kada završite svoj IEC profil, dobit ćete personalizirani popis za provjeru dokumenata. Morate biti u mogućnosti izraditi elektronske kopije svih svojih dokumenata, tako da morate imati pristup skeneru.

Slijedi popis dokumenata koji vam mogu biti potrebni:

 • Potvrde policije – Mnoge države zahtijevaju policijske potvrde o nekažnjavanju, ponekad iz više od jedne zemlje (ovisno o tome gdje ste živjeli i putovali prije i na koliko dugo). Postoji samo jedno polje za upload dokumenta, stoga se višestruke potvrde moraju spojiti u jedan dokument. Ako nemate policijsku potvrdu do trenutka kada ste pozvani da se prijavite, možete poslati kopiju zahtjeva koja pokazuje da ste zatražili potvrdu o nekažnjavanju.
 • CV – Morat ćete poslati svoj životopis. Trebate uključiti vaš trenutni posao i navesti zemlju u kojoj trenutno živite.
 • Medicinski pregled – Možda ćete morati poslati potvrdu da ste zdravi, posebice ako planirate raditi na poslovima koji to zahtijevaju, recimo kao medicinska sestra ili školstvu ili ako ste putovali u rizične zemlje 6 mjeseci prije vaše prijave za boravak u Kanadi (popis svih zemalja možete pogledati ovdje). Vaši rezultati medicinskog pregleda vrijede 12 mjeseci – te kako biste bili sigurni da neće isteći, pričekajte da vas pozovu za prijavu pa onda dogovorite sastanak i pregled kod doktora.
 • Putovnica – Morate imati jasnu, čitljivu kopiju vaše putovnice. Vaša putovnica mora biti važeća i kada se prijavite za IEC program i za vrijeme boravka u Kanadi. Neće vam biti izdana viza na dulje od vremena trajanja važeće putovnice. Skenirana putovnica mora sadržavati i prazne stranice.
 • Digitalna fotografija – Morate uploadati digitalnu fotografiju prema smjernicama organizacije Immigration Canada.

Obiteljske informacije – Ovisno o vašoj zemlji porijekla, možda ćete morati poslati ispunjen obrazac o obiteljskim podacima u kojima navodite informacije o svom supružniku, roditeljima ili djeci koja su ovisna o vama.

Plaćanje naknade

Naknada je trenutno 150 CAD. Oni koji traže vizu za rad dok putuju, također će morati platiti pristojbu za radnu dozvolu u iznosu od 100 CAD. Ako povučete zahtjev za radnu dozvolu prije nego što budete obaviješteni o prihvaćanju, vaša će vam naknada biti vraćena.

Slanje zahtjeva za radnom dozvolom

Nakon što ispunite sva polja i podnesete sve popratne dokumente, možete poslati prijavu. Ako niste dali sve potrebne dokumente, sustav vam neće dopustiti slanje. Nakon što ga podnesete, Immigration Canada će obraditi prijavu i odlučiti imate li pravo na radnu dozvolu. Uobičajeno vrijeme obrade je 8 tjedana.

Nakon odobrenja prijave, možete planirati dalje

Ne biste trebali kupiti kartu za Kanadu ili tražiti posao dok ne primite potvrdu od Port of Entry (POE) na svoj profil ili email adresu. Ovu potvrdu morat ćete pokazati na granici, gdje će vam se izdati radna dozvola na licu mjesta prije ulaska u državu. Potvrda ne jamči da će vam biti izdana radna dozvola; to samo označava da se smatrate prihvatljivima za rad. Samo službenici na granici s kojima ćete se susresti mogu izdati valjane radne dozvole. Potvrda POE mora imati jasno označen datum isteka. Ako je naznačen datum istekao prije vašeg ulasku u Kanadu, ne možete dobiti radnu dozvolu.

Dolazak u Kanadu

Kada stignete u Kanadu, recite službeniku na granici da ste ovamo došli zbog posla. Vjerojatno će vam zatražiti sljedeće:

 • Vaša putovnica
 • Vaša potvrda od POE
 • Dokaz o zdravstvenom osiguranju
 • Dokaz o dovoljnim sredstvima na računu
 • Kopije dokumenata koje ste naveli u svojoj prijavi
 • Informacije o adresi na kojoj ćete boraviti barem za prvih nekoliko dana u Kanadi

Ne morate podnijeti zahtjev za ETA (elektroničko putničko odobrenje). Iako će vam vjerojatno zatrebati ako dolazite zrakoplovom, automatski će vam se izdati vaša IEC viza.

Morat ćete se prijaviti za Social Insurance Number with Service Canada (broj socijalnog osiguranja) čim stignete u Kanadu ili ako ne možete dobiti posao odmah. Možete izaći iz zemlje i ponovno ući onoliko puta koliko želite tijekom trajanja vize, pod uvjetom da vaše zdravstveno osiguranje ostane važeće.