Viza za rad u Kanadi – Kako ju dobiti – 1. dio

6351

Prekrasna i raznolika okolica Kanade i stalni rast kao svjetski lider u mnogim industrijama čine ju nevjerojatnim mjestom za putovanje, rad i život općenito. Danas vam donosimo vodič (1. dio) koji možete slijediti ako želite dobiti IEC Working Holiday vizu za rad u Kanadi, a obuhvaća informacije za prijavu “kandidacije” za dobivanje vize.

Koju vizu želite?

Prije svega, morate znati koju vizu želite. Ovisno o vašoj domovini, dostupne su tri različite vrste vize:

 1. Working Holiday Visa (Radna viza za odmor) – Dobit ćete radnu dozvolu u ograničenom vremenu s mogućnošću rada kako biste financirali svoje putovanje u Kanadi.
 2. Young Professionals Visa (Viza za mlade stručnjake) – Ova viza je specifična za posloprimce, tj. ako već imate ponudu za posao i / ili želite raditi za istog poslodavca tokom cijelog boravka u Kanadi, a posao pridonosi vašem “profesionalnom razvoju”, možete dobiti ovu vizu.
 3. International Co-op Internship Visa (Viza za međunarodne kooperacijske suradnje) – Ovo je također radna dozvola specifična za posloprimce, no usmjerena je prema studentima koji moraju završiti radni studij ili staž po završetku studija. Primatelji viza moraju raditi za istog poslodavca tijekom boravka u Kanadi.

Ovaj članak će se prvenstveno fokusirati na radnu vizu uz odmor, no ako želite istražiti ostale dvije opcije (recimo, već imate ponudu za posao u Kanadi), možete potražiti više informacija na službenoj web stranici za imigraciju u Kanadu.

 1. Utvrdite svoju podobnost

Morate imati putovnicu iz zemlje koja ima uzajamni dogovor s Kanadom, a koja vam omogućuje podnošenje zahtjeva za IEC vizu. Ako nemate putovnicu jedne od tih zemalja, morate se prijaviti putem jedne od priznatih organizacija. Recimo, Sjedinjene Države NE posjeduju uzajamni dogovor s Kanadom.

33 zemlje sudjeluju u radnom programu za rad u Kanadi sa samom državom. Tablica ispod pokazuje dobna ograničenja i dužinu vremena na koje možete dobiti vizu. Točne pojedinosti možete provjeriti u ambasadi.

Zemlja Dužina vremena boravišta Dobna granica
Australija 24 mjeseca 18-30
Belgija 12 mjeseci 18-30
Costa Rica 12 mjeseci 18-35
Češka 12 mjeseci 18-35
Čile 12 mjeseci 18-35
Danska 12 mjeseci 18-35
Estonija 12 mjeseci 18-35
Francuska 24 mjeseca 18-35
Grčka 12 mjeseci 18-35
Hrvatska 12 mjeseci 18-35
Hong Kong 12 mjeseci 18-30
Irska 24 mjeseca 18-35
Italija 6 mjeseci 18-35
Japan 12 mjeseci 18-30
Koreja 12 mjeseci 18-30
Latvija 12 mjeseci 18-35
Litva 12 mjeseci 18-35
Meksiko 12 mjeseci 18-29
Nizozemska 12 mjeseci 18-30
Novi Zeland 23 mjeseca 18-35
Norveška 12 mjeseci 18-35
Njemačka 12 mjeseci 18-35
Poljska 12 mjeseci 18-35
Slovačka 12 mjeseci 18-35
Slovenija 12 mjeseci 18-35
Španjolska 12 mjeseci 18-35
Švedska 12 mjeseci 18-30
Tajvan 12 mjeseci 18-35
Ukrajina 12 mjeseci 18-35
Velika Britanija 24 mjeseca 18-30

Osim dobnih ograničenja, morate ispunjavati sljedeće kriterije:

 • Vaša putovnica mora biti važeća za vrijeme boravka u Kanadi.
 • Morate imati najmanje $ 2500 CAD kako biste pokrili troškove u Kanadi.
 • Morate imati zdravstveno osiguranje za vrijeme boravka.
 • Morate imati dopuštenje za “ulazak” u Kanadu – tj., ne smijete imati prethodno uskraćen ulazak ili deportaciju iz Kanade.
 • Morate imati povratnu kartu ili dovoljno sredstava za kupnju karte pri isteku vremena obaveznog povratka.
 1. Postanite kandidat

Zbog velikog broja prijava, Kanada ima vlastiti sustav za izdavanje viza popularno nazvan “pool system”, a radi se o sustavu da se prijave ne odobravaju redom kako ih je tko predao, već po tome koja radna zanimanja Kanadi trebaju. Dakle, ako imate neko od zanimanja koja se traže u Kanadi, možete dobiti vizu u samo nekoliko dana, pa čak i sati.

Kako biste predali svoju “kandidaciju” za vizom, morate poslati sve svoje podatke tako da mogu utvrditi vaša prava, iskustvo i unijeti vas u njihovu bazu. Postoje 2 koraka koja morate napraviti kako bi postali kandidat za radnu vizu:

 1. Odgovorite na upitnik za ispunjavanje uvjeta. – To možete učiniti na dva načina.
  – Registrirajte se ovdje i odaberite “International Experience Canada”. Ako već znate da ste podoban kandidat i samo trebate poslati sve informacije, to je prvo što trebate učiniti.
  – Ispunite upitnik za ispunjavanje uvjeta bez prijave. Ako niste sigurni da li je vaše zanimanje traženo i ne znate da li ispunjavate sve uvjete, prvo ispunite upitnik za ispitivanje podobnosti.
 2. Dovršite svoj online IEC profil. – Ako dobijete pozitivan odgovor, idite na ovaj korak.
  – Ako ste provjerili podobnost putem upitnika, kopirajte osobni referentni kôd koji ćete primiti na kraju upitnika, kreirajte račun i unesite referentni kôd.
  – Ako ste provjerili ispunjavanje uvjeta prije slanja zahtjeva (ne putem upitnika), dok ste prijavljeni, kliknite”Continue”. Nećete dobiti osobni referentni kod i ne trebate ga.
  – Trebat će vam samo vaša putovnica za dovršetak profila.
  – Morate završiti izradu profila u roku od 60 dana od početka, ili ćete morati početi ponovno.
 3. Pošaljite ispunjeni profil.
  – Kliknite na gumb “Submit” da biste ga poslali onom odjelu sustava za koji tražite vizu.
  – Klikom na slanje ne znači da ste se prijavili za radnu dozvolu: to samo znači da ste ušli u skupinu podnositelja zahtjeva.
  – Ne postoji drugi način podnošenja zahtjeva za IEC vizu.
 4. Prikupite sve popratne dokumente koje trebate, u slučaju da primite “Invitation to Apply” (Pozivnicu za prijavu). – Za neke dokumente trebat će vam mjeseci da ih dobijete, a možete primiti Pozivnicu za prijavu u bilo kojem trenutku.
  – Trebat ćete dokaz podataka koje ste dali putem ispunjavanja IEC profila (dokaz o identitetu itd.).
  – Trebat će vam dodatne informacije o vašem radu i povijesti obrazovanja.
  – Možda će vam biti potrebni drugi popratni dokumenti stoga se raspitajte u ambasadi o promjenama dokumentacije koja je potrebna.
 1. Pozivnica za prijavu

Pozivi za podnošenje zahtjeva za radnu vizu izdaju se nakon druge provjere IEC sustava kandidata – to znači da ako ste u dva različita sustava, dobit ćete poziv za podnošenje zahtjeva za neku od drugih viza prije nego što dobijete pozivnicu za radnu vizu.

Ako primite Pozivnicu za prijavu, dobit ćete poruku na vašem online profilu te email (ovisno o vašim željama putem postavljanja profila). Nakon što primite obavijest, imate 10 dana da odlučite prihvaćate li poziv. Nakon što prihvatite, imate 20 dana za podnošenje zahtjeva za radnu dozvolu. Ako ne odgovorite, poziv istječe i morate se ponovno prijaviti u sustav ispočetka.

Ako želite pričekati drugu IEC vizu, možete odbiti poziv i ostati u sustav. Da biste prihvatili poziv:

 1. Idite na odjeljak “Continue my profile/application, not yet submitted” na svom profilu.
 2. Pronađite prijavu pod nazivom “Work permit”
 3. Kliknite “Start application”.

 

U 2. dijelu pročitajte kako funkcionira slanje zahtjeva za radnom dozvolom, te dokumentacija koju morate imati sa sobom pri ulasku u Kanadu.