Uskoro prestaje zabrana zapošljavanja u Europskoj Uniji

1413

Prema neslužbenim informacijama, nakon 1. srpnja zabrana zapošljavanja mogla bi ostati samo u tri zemlje – Njemačkoj, Austriji i Velikoj Britaniji.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izrazio je u ponedjeljak nadu da će uskoro većina zemalja članica EU koje su privremeno uvele zabranu zapošljavanja hrvatskih radnika odustati od toga.

Ministar Mrsić, koji u Bruxellesu sudjeluje na sastanku Vijeća za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravstvo i potrošačka pitanja, imao je o tome niz bilateralnih razgovora sa svojim kolegama, budući da se 1. srpnja navršava dvije godine hrvatskog članstva u EU, kada istječe prvo razdoblje u kojem se može uvesti zabrana.

“Nadam se da će većina zemalja koje su uvele zabranu zapošljavanja to ukinuti”, rekao je ministar Mrsić, naglašavajući da je u svim razgovorima bilo pozitivno raspoloženje u tom pravcu.

Prema neslužbenim informacijama, nakon 1. srpnja zabrana zapošljavanja u Europskoj Uniji mogla bi ostati samo u tri zemlje – Njemačkoj, Austriji i Velikoj Britaniji.

S prvim danom hrvatskog članstva u EU, pravo na prijelazna ograničenja za zapošljavanje hrvatskih radnika uvelo je 13 država – Grčka, Francuska, Njemačka, Nizozemska, Cipar, Austrija, Velika Britanija, Slovenija, Belgija, Španjolska, Luksemburg, Italija i Malta.

Ograničenja za posao u Europskoj uniji nisu uveli Portugal, Poljska, Švedska, Rumunjska, Mađarska, Irska, Slovačka, Češka, Danska, Finska, Estonija, Litva i Latvija.

Kako prenosi Jutarnji list