Usporedba cijena hrane u Hrvatskoj, Njemačkoj i Irskoj

1342

Hrvatska na godišnjoj razini gubi stanovnika veličine grada poput Osijeka. Autobusi diljem Hrvatske, krcati ljudima koji traže bolji život, svakodnevno se kreću prema njemačkim gradovima. Procjenjuje se da se iz Hrvatske do danas iselilo oko 348.000 ljudi, a ta će brojka u narednim godinama samo rasti ukoliko se situacija u Hrvatskoj ne promijeni iz korijena. Procjene ukazuju da bi u idućih pet godina mogli izgubiti još 500.000 građana.

Ukoliko i vi planirate odlazak, sasvim sigurno se trebate što bolje informirati o svim aspektima rada i života u inozemstvu. Kako o velikim stvarima, poput pronalaska mjesta za stanovanje, i sređivanju dokumenata, pa tako i o onim manje važnim, ali opet, krucijalnim stvarima. Jedna od njih je i cijena hrane u inozemstvu, a portal 24 sata je proveo istraživanje baš na tu temu.

Potrošačka košarica s nekim najosnovnijim prehrambenim namirnicama košta skoro jednako u Irskoj i Njemačkoj, život u Irskoj je ipak u gornjoj razini po skupoći među europskim zemljama.

U Hrvatskoj primjerice, košaricu s osnovnim namirnicama poput litre mlijeka, bijeli kruh od 500 gr, kilogram riže, paket jaja, kilogram sira, kilogram pilećih prsa, kilogram goveđeg mesa, kilogram jabuka, banana, naranči, rajčice, luka, krumpira i prosječnu glavicu zelene salate u nekom od supermarketa platiti u prosjeku oko 253,96 kuna (ovisno od grada i supermarketa u kojem kupujete). Dok ća vas u Njemačkoj u koju odlazi 56% ljudi iz Hrvatske, košarica identičnog sadržaja koštati 309,28 kuna. Ona će u Irskoj biti svega 50 lipa skuplja i iznosit će 309,78 kuna.

Naravno, ninako ne treba smetnuti s uma da je ovakva košarica namirnica dostatna tek za samca kojemu će ova količina namirnice biti dovoljne za prehranu nekoliko dana.

Ovisno o supermarketu i gradu cijene ovih namirnica su, uz neke sitnije varuijacije,  manje-više podjednake u Njemačkoj i Irskoj. Ali ipak zna se pronaći i nekih nejednakosti pa cijena može varirati u iznosu od nekoliko kuna. Ali isto tako, neke su namirnice čak i duplo skuplje nego u Hrvatskoj.

U direktnoj usporedbi ove tri zemlje, možemo zaključiti kako su mlijeko, kruh, jaja, pileća prsa, te banane, luk i krumpir najskuplje u Irskoj. Krumpir također u Irskoj ima duplo veću cijenu nego u Hrvatskoj. S druge strane, Njemačka ima najvišlje cijene za namirnice poput riže, rajčice, salate i goveđeg mesa.

Pa tako Hrvati u Njemačkoj plaćaju duplo veću cijenu za kilogram rajčice od one u Hrvatskoj. Ali ipak, Hrvatska je po nečemu skuplja i od Njemačke. To je cijena mlijeka i jaja. Mlijeko je kod nas za nekih 50 lipa skuplje, dok su jaja skuplja čak do dvije kune po pakiranje.

U direktnoj usporedbi cijena iz glavnih gradova Hrvatske, Irske i Njemačke, dolazimo do zaključka kako su cijene namirnica dublinskim supermarketima veće za 45,45%, a u berlinskim za 23,59% od onih u Zagrebu. Kao primjer uzimo cijenu bijelog kruha koji u Dublinu košta oko 10,39 kuna, dok mu je cijena u Zagrebu oko 5,79 kuna. Međutim, Dublin je skuplji i od Berlina.

Naravno, iako je život kako u Njemačkoj pa tako i u Irskoj osjetno skuplji od onoga u Hrvatskoj, treba ipak naglasiti da tamo radnici primaju puno veće plaće za svoj rad, pa tako ujedno i mnogo više toga mogu priuštiti te mogu uspostaviti i održavati bolji standard života. Uz prosječnu netto plaću u Hrvatskoj koja iznosi 6253 kuna, naši radnici i obitelji jedva spajaju kraj s krajem. Međutim, ona u Njemačkoj iznosi 16.107,70 kuna, i 16.078,25 kuna u Irskoj.

Irska i Njemačka, dvije zemlje koje su ujedno i najpoželjnije destinacije za preseljenje i rad hrvatskih građana spadaju u top 10 zemalja Europe s najboljim plaćama. Ali uvijek može i bolje što dokazuje Švicarska, koja je ujedno i na vrhu liste, s prosječnom plaćom u iznosu od 30.053,53 kuna mjesečno.