Upoznavanje s javnim prijevozom u UK

893

Preseljenje u UK svakako zna biti stresno. Osim što ste napustili svoj dom, morate se snaći u novoj zemlji i novom gradu. A odmah zatim slijedi traženje smještaja i posla, odlasci na razgovore po cijelom gradu i šire. Stoga vam donosimo pregled raznih UK javnih prijevoza, od putovanja autobusom, željeznicom ili taksijem, za bolje i lakše snalaženje.

Autobusi i putovanje autobusom u Velikoj Britaniji

Ovisno o tome gdje živite, možete kupiti različite vrste autobusnih i turističkih karata. To može uključivati ​​jednokratne ulaznice za putovanje, jednodnevnu, tjednu ili mjesečnu kartu, kao i studentsku s više od 60 vožnji.

Izbjegavanje kazne u Londonu

U središnjem Londonu morate kupiti ulaznice preko automata na autobusnim stanicama prije ulaska u autobus. Ako ne kupite važeću kartu, može se dogoditi da će vam biti naplaćena novčana kazna ili će vam uzeti podatke uz eventualnu novčanu kaznu.

Web stranica Transport for London (TfL) sadrži informacije o svim uslugama javnog prijevoza u središtu Londona.

Vlakovi u Velikoj Britaniji

U Velikoj Britaniji postoji 22 poduzeća koja pružaju željezničke usluge. Usluge i ponuda im variraju pa tako možete pronaći one vlakove s odvojenim prostorom za mijenjanje pelena na djeci, prostorom za bicikle, s ugostiteljskom ponudom itd. Provjerite s vlakom tvrtke koju želite koristiti ili posjetite National Rail website za više informacija o njihovim uslugama.

Kupnja ulaznica

Dostupne su različite opcije ulaznica, ovisno o tome kada i gdje želite putovati.
Postoje četiri kategorije karata za ulaznice u cijeloj mreži:

 • Anytime
 • Off peak
 • Super Off peak
 • Advance

Rezerviranjem unaprijed ili putovanjem izvan špice možete dobiti značajne novčane uštede. Putovanje u najprometnijim satima vjerojatno će vas najviše koštati.

Uvijek kupujte ulaznice prije nego što se ukrcate u vlak – čak i ako su redovi dugi i propustite vlak. Ako se ukrcate na vlak bez valjane karte, možda ćete morati platiti kaznu. Jedine iznimke su sljedeće:

 •    Nema načina da ih kupujete na polaznoj stanici
 •    Postoji obavijest da možete kupiti karte na vlaku
 •    Dobivate izričito dopuštenje od strane osoblja stanice

Ako imate željezničku karticu, morat ćete ju pokazati kad kupujete kartu i nositi je sa sobom tijekom svog putovanja.

Odgode i otkazivanja

Ako odlučite ne putovati jer je vaš vlak bio otkazan, odgođen ili niste dobili svoje rezervirano sjedište, odmah možete dobiti povrat novca. Jednostavno vratite svoju kartu na blagajni na kojoj ste je i kupili.

Taxi i privatni najam vozila u Velikoj Britaniji

Taksi su licencirani da budu uvijek dostupni – možete ga dozvati tako što ćete mu mahniti na ulici ili naručiti vožnju putem telefona ili interneta. Privatni najam vozila (PHV, također zvan minicabs) mogu voziti samo putnike koji su već unaprijed rezervirali vožnju preko licenciranog operatera.

Taxiji i PHV-ovi godišnje su licencirani od strane institucije Transport for London (TfL). TfL također osigurava da sva vozila zadovoljavaju standarde sigurnosti i pristupačnosti. Izvan Londona, lokalne vlasti (općine/općinska vijeća ili jedinstveni organi vlasti) odgovorni su za licenciranje taksi vozila i PHV.

Sigurnosni savjeti tijekom putovanja

Dobro je učiniti sljedeće:

 • Zabilježite brojčanu pločicu i broj vozačke dozvole i napišite ih nekome kao dodatnu mjeru opreza
 • Ako imate telefon s kamerom, također možete fotografirati vozilo
 • Uvijek sjednite na stražnjem dijelu vozila
 • Nosite mobilni telefon u ruci tako da vam je lako dostupan