U kojim zemljama EU Hrvati mogu raditi bez ograničenja

4449

 

Ako vas zanima posao u inozemstvu i sanjarite o skoroj selidbi, dobro bi bilo znati u kojim to zemljama Europske unije Hrvati mogu raditi bez ikakvih ograničenja.

Radnici u Europskoj uniji imaju mogućnost zapošljavanja bez radne dozvole u svim EU zemljama, kao i u Švicarskoj, Norveškoj, Islandu i Lihtenštajnu. No, načelo Europske unije o slobodnom kretanju radnika može se odgoditi do maksimalno sedam godine za sve nove zemlje članice, što su mnoge dosadašnje članice EU odlučile iskoristiti prilikom ulaska Hrvatske u članstvo EU.

Na incijalno dvogodišnje razdoblje (s mogućnošću produljenja na još pet godina), tu su mogućnost iskoristile sljedeće zemlje članice:
1. Austrija
2. Belgija
3. Cipar
4. Francuska
5. Grčka
6. Italija
7. Luksemburg
8. Malta
9. Nizozemska
10. Njemačka
11. Slovenija
12. Španjolska
13. Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske

Za rad u navedenim zemljama potrebno je dobiti radnu dozvolu, no u pojedinim zemljama postoje i neke druge mogućnosti. Primjerice, u Njemačkoj se bez dozvole mogu zaposliti sezonski radnici u poljoprivredi i ugostiteljstvu na razdoblje do 6 mjeseci, kao i akademski građani koji se zapošljavaju u svojoj struci te mladi na školovanju. Slična je situacija i u italiji, koja bez dozvole prima sezonce u poljoprivredi i turizmu, znanstvenike, visokokvalificirane radnike i umjetnike. Raditi bez dozvole možete i u Francuskoj, ukoliko se vaše zanimanje nalazi na listi zanimanja za koje se dozvola izdaje automatski. U svim zemljama možete raditi i kao samozaposlena osoba.

U ostalim članicama Europske unije (Češka, Danska, Irska, Mađarska, Portugal, Švedska, Bugarska, Rumunjska, Finska, Estonija, Litva, Latvija, Grčka, Poljska i Slovačka – jesmo li koju zaboravili? ) Hrvati imaju slobodan pristup tržištu rada.

Pretpostavlja se da će mnoge od 13 zemalja koje su odgodile slobodan pristup tržištu rada to ograničiti sve do 30. lipnja 2020. godine, kada će završiti prijelazno razdoblje u kojem je Hrvatima ograničeno pravo na slobodno kretanje radnika.