Troškovi života u Švicarskoj: Možete li si to priuštiti?

4841

Istina je, troškovi života u Švicarskoj su veoma visoko, ali isto tako, švicarski životni standardi i kvaliteta života su među najvišima u svijetu. Ovaj naš mali vodič uključuje opise troškove života u Švicarskoj, troškove za stanovanje, zdravstvo, obrazovanje, prijevoz, hranu i još mnogo toga. Troškovi života u Švicarskoj su znatno viši nego u Hrvatskoj. Ali to nas uistine ne treba čuditi, švicarski idiličan alpski način života, politička i ekonomska stabilnost, vrhunska zdravstvena zaštita i visoka kvaliteta života ipak dolaze po cijeni.

Tri od najistaknutijih gradova u zemlji – Zürich, Ženeva i Basela – uvršteni su među Mercerovih 10 najskupljih gradova na svijetu 2017. godine. Ali to nisu sve baš loše vijesti, Švicarska visoke troškove života nadoknađuje nekim drugim pogodnostima. Unatoč visokim troškovima života, Švicarska je i dalje atraktivna destinacija za strance, te je rangirana kao 12. najpopularnija zemlja.

Švicarski ured za statistiku također je izvijestio da je švicarsko strano stanovništvo u 2017. činilo 2,1 milijun ljudi, što predstavlja gotovo četvrtinu (24,9 posto) ukupnog stanovništva (oko 8,4 milijuna ljudi).

Troškovi života u Švicarskoj

Dok su prosječni švicarski izdaci za kućanstvo oko 60 posto viši od ostalih zemalja Eurozone (Eurostat 2016.), troškovi života u Švicarskoj podržani su od strane visokih plaća i visokog životnog standarda. U HSBC-ovom istraživanju Expat Explorer Survey 2016, Švicarska je imenovana petom najboljom zemljom koja je nudi dobru kvalitetu života, a nadmašivala je indeks lokalne kupovne moći. Malo ljudi posjeduje vlastitu imovinu u Švicarskoj (svega oko 40 posto), pa tako pronalazak pristupačnog i pristojnog smještaja za iznajmljivanje predstavlja veći problem nego u drugim europskim zemljama. U popularnim okupljalištima kao što su Zürich, Ženeva i Bern, visoka potražnja znači da najbolji apartmani dolaze s mnogim zahtjevima, uključujući do 3 mjeseca plaćanja unaprijed.

Švicarska vlada također nameće ograničenja koja otežavaju strancima kupovinu imovine u Švicarskoj, kao i stanovnicima koji nisu državljani EU ili nositelji stalne švicarskog prebivališta. Nije nemoguće, ali može koštati više jer privremeni stanovnici moraju zatražiti izdavanje licence za kupnju.

Troškovi javnog prijevoza u Švicarskoj

Ako namjeravate živjeti u jednom od najvećih švicarskih gradova, možete očekivati ​​plaćanje od 50 do 100 EUR mjesečno samo za putni pokaz. Karte vrijede na tramvajima, vlakovima, autobusima i brodovima. Jednokratne cijene su oko 3 Eura. Međutim, na raspolaganju su vam i brojne kartice za smanjenje troškova, uključujući godišnju karticu Swiss Half Fare koja odobrava gotovo 50 posto popusta na sve vrste javnog prijevoza, ili Junior karticu koja omogućava djeci da slobodno putuju s odraslom osobom.

Troškovi namirnica u Švicarskoj

Mjesečni računi za hranu i slične namirnice mogu biti različiti i ovise o veličini kućanstva i preferiranim brendovima. No hrana u Švicarskoj je skuplja za nekih 20-30% od ostalih europskih zemalja, a najviše cijene možete očekivati u Zürichu i Ženevi. Stanovnici bi trebali izdvojiti nekih 200 eura po osobi. Neke trgovine nakon 17:00 ponekad imaju popuste na lako kvarljive artikle, a najčešći su u međunarodnim supermarketima kao što su Aldi ili Lidl.

Troškovi zdravstvene zaštite u Švicarskoj

Osnovno zdravstveno osiguranje obvezno je u Švicarskoj i može biti skupo, iako pruža pristup jednom od najboljih zdravstvenih sustava na svijetu. Prosječna cijena zdravstvene skrbi kreće se od 400 do 500 Eura mjesečno, iako pakete zdravstvenog osiguranja možete pronaći i za manje.