Troškovi života u Njemačkoj

3973

Troškovi života u Njemačkoj

Troškovi života u Njemačkoj

Kad čujemo riječ ”Njemačka”, odmah pomislimo na eure i na visoke plaće u toj zemlji gdje teče med i mlijeko. No, nije uvijek sve tako ružičasto. Danas vam donosimo popis važnih stvari na koje do sad možda niste obraćali pozornost.

Svakodnevni život

Plaće u Njemačkoj jesu visoke, no isto tako i životni standard. Prema podacima Veleposlanstva SR Njemačke u Zagrebu od prošle godine donja granica plaćenog sata rada u državi iznosi 8,50 eura po satu bruto. To je lijepa brojka, no kad se zbroje svi sati rada, oduzmu osnovna životna davanja poput osiguranja, stanarine i režija, vjerojatno vam neće pasti na pamet da nekoliko puta tjedno izađete na kavu. Jer kava je većinom od 2-3 eura, a treba kupiti i nešto za pojesti preko dana. Misli se da se s plaćom od 1500 eura, koja je gotovo dvostruko veća od prosječne hrvatske plaće, može fino živjeti, no prava istina je da pojedinac od tog iznosa u Njemačkoj jedva preživljava. Lakše je ako ste u paru.

Kad se sve zbroji…

Ako ste tek stigli u Njemačku, pripremite se u svakom slučaju na početna odricanja kako biste onda s vremenom postigli standard kojem težite. Za normalan život para bez djece oboje bi trebali zarađivati plaću od otprilike 1300 eura. Rijetko ćete naći poslodavca u Njemačkoj koji će vam platiti troškove putovanja na posao i topli obrok. Osim toga, nisu plaćene ni pauze za vrijeme radnog vremena pa treba i na to biti spreman. Evo izračuna prosječnih troškova života u Njemačkoj čovjeka samca koji ne pije i ne puši:

Stan – 450 eura

Struja i plin – 150 eura

Fiksni tel+net-25 eura

Mob+flat+net-20 eura

Auto+gorivo-150 eura

TV cca – 20 eura

Hrana cca – 200 eura

Priključite se grupi na Facebooku Novi život u Njemačkoj pa razmjenjujte iskustva. Svaki početak je težak, no tko se odvaži, rijetko požali. Samo se naoružajte strpljenjem jer ništa ne dolazi preko noći.