Troškovi života u Njemačkoj: Koliko novca vam je zapravo potrebno?

2699

Trošak života u Njemačkoj relativno je povoljan u usporedbi sa zapadnim susjedima, pri čemu su životni troškovi u Berlinu obično niži od ostalih europskih glavnih gradova. Trošak života u Njemačkoj prilično je razumljiv u usporedbi s ostalim zemljama zapadne Europe, iako je su troškovi života u Njemačkoj ipak znatno skuplji od susjeda iz istočne Europe i mnogih drugih dijelova svijeta.

Berlinski troškovi života još uvijek su relativno povoljni za glavni grad. Njemački standardi života, javni prijevoz, zdravstveni i obrazovni sustavi izvrsni su i znatno su manji od ostalih većih gradova, uključujući Pariz, London, Rim, Bruxelles i Zurich.

U pogledu kvalitete života i beneficija, Njemačka je iznad prosjeka u indeksu kvaliteta života OECD-a. Trošak života u Njemačkoj, naravno, ovisi o vašem životnom stilu, te gradu ili području grada u kojem živite. Međutim, procijenjeni troškovi u Njemačkoj za studente ili stručnjake koji ostvaruju plaće u Njemačkoj su između 800 i 1.000 Eura mjesečno. Službena stopa preživljavanja – tkz. Existenzminimum – u Njemačkoj se procjenjuje na oko 730 EUR mjesečno.

Troškovi života u Njemačkoj

Prema Federalnom uredu za statistiku, izdaci kućanstava u Njemačkoj u prosjeku iznose 859 eura mjesečno, dodjeljujući oko 36 posto proračuna na troškove za stanovanje, energiju i održavanje.Troškovi života u Münchenu su među najvišima u Njemačkoj, a slijedi ih Frankfurt, Düsseldorf, te druga popularna područja poput Heidelberga. Troškovi života u Berlinu, glavnom gradu zemlje, iznenađujuće su pristupačniji od nekih drugih gradova u zemlji. U prosjeku biste trebali platiti od 7 do 12 Eura za ručak u baru, kafiću ili restoranu, ili do 5 Eura za sendvič ili pekarski obrok. Šalica kave je oko 3-4 Eura.

Životni standard u Njemačkoj

Životni standard u Njemačkoj dosljedno se dobro svrstava na ‘Mercer’s living quality survey’. Na listi se našlo sedam njemačkih gradova bilo je sedam njemačkih gradova, od kojih su tri ušla među prvih deset pozicija: München (4), Düsseldorf (6), Frankfurt (7), Berlin (13), Hamburg (18), Stuttgart (24) i Nürnberg (25). Münchenu i Frankfurtu također su bili rangirani kao druge najbolja gradska infrastruktura na svijetu (nakon Singapura), s Dusseldorfom na petom mjestu (jedan ispred Londona) i Hamburgom (vezanom za Zurich) na devetom mjestu.

Troškovi stanovanja u Njemačkoj

Opći stambeni troškovi u Njemačkoj su prilično visoki, ali znatno variraju ovisno o vrsti imovine koju odaberete i području u kojem živite. Neka područja nude bolje uvjete, primjerice – predgrađa oko Berlina. Samo 10 posto stanovništva posjeduje svoju imovinu pa bi pronalazak stana mogao biti izazovan. Međutim, nema ograničenja za novo doseljene osobe u kupnji imovine. Napravimo usporedbu, prosječni troškovi stanovanja u sjevernoj Njemačkoj kreću se od 195.000 do 265.000 Eura, a oko 315.000-335.000 Eura na jugu. Na zapadu cijene su slične, oko 195.000-255.000 Eura, dok je istočna Njemačka nešto jeftinija s cijenama u rasponu od 175.000 do 255.000 Eura.

Troškovi komunalnih usluga u Njemačkoj

Nijemci plaćaju gotovo dvostruko više po kilovatu snage nego stanovnici u SAD, ali plaćaju sve manje u komunalnim računima – zbog energetski učinkovitih uređaja i strategija za smanjenje potrošnje plina i električne energije. Računi za komunalije u Njemačkoj šalju se svakog tromjesečja.

Troškovi javnog prijevoza u Njemačkoj

Javni prijevoz u Njemačkoj je na izuzetno visokom standardu i povoljan je u odnosu na transportne sustave drugdje u Europi. Cijene se kreću od 60 do 90 Eura mjesečno, ovisno o gradovima. InterCity vlakovi ponekad imaju posebne ponude. Ako putujete na posao, možete kupiti Bahn Card za snižene cijene. Također možete koristiti Bahn karticu za autobuse. Autobusi su nešto jeftiniji, ali cijene ovise o udaljenosti.

Socijalni i mirovinski troškovi u Njemačkoj

Socijalni i mirovinski sustav u Njemačkoj nije dio poreznog sustava, iako se odbici uglavnom uzimaju izravno od plaća zaposlenika. Doprinosi vam i vaš poslodavac. Doprinosi za socijalno osiguranje su visoki i čine 40 posto plaće. Međutim, oni pokrivaju zdravstveno osiguranje, njegu, mirovinu i skrb za vrijeme nezaposlenosti.