Trećina Medicinara Odmah Odlazi U EU Čim Završe Školovanje

2075

 

Trećina Medicinara Odmah Odlazi U EU Čim Završe Školovanje

zdravstvo

Medicinske sestre i tehničari i dosad su bili među najtraženijim zanimanjima na tržištu Europske unije, a od ovog će ljeta hrvatski zdravstveni djelatnici tog usmjerenja još lakše do posla na europskom tržištu. Iz školskih je klupa, naime, upravo izišla prva generacija medicinskih sestara i tehničara koji su se školovali prema petogodišnjem srednjoškolskom programu.

Dok se njihovi nešto stariji kolege s četverogodišnjom srednjom školom, zbog razlika u obrazovnim sustavima Hrvatske i ostalih zemalja (osim Njemačke), nisu odmah mogli zapošljavati na sestrinskim poslovima, nego bi radili kao njegovatelji i njegovateljice ili pomoćne sestre/tehničari, za ovogodišnju generaciju takvih prepreka formalno više neće biti.

Opća njega

– Definitivno njihove kvalifikacije zadovoljavaju kriterije Direktive EU-a, to jest uklapaju se u ono što se zove automatsko priznavanje kvalifikacija. To znači da će svi koji su završili petogodišnje srednjoškolsko obrazovanje u Hrvatskoj sada moći konkurirati u svim zemljama Europske unije za poslove medicinskih sestara opće njege – potvrdila nam je predsjednica Hrvatske komore medicinskih sestara Dragica Šimunec.

Prethodnici ove generacije s Komorom su dosad uglavnom vodili borbe oko izdavanja potvrda o usklađenosti obrazovanja prema EU standardima, što im Komora nije htjela odobravati zbog razlika u obrazovanju medicinskih sestara u Hrvatskoj i većini europskih zemalja, gdje se to zvanje dobiva nakon visokoškolskog obrazovanja.

Jedino su Hrvatska i Njemačka imale sličan (srednjoškolski) sustav obrazovanja, pa nije ni čudo što su naše sestre uglavnom ondje odlazile u potrazi za poslom jer bi vrlo brzo prešle stepenicu od pomoćnih sestara do svoje “pune” struke.

No, Dragica Šimunec ističe kako priznavanje kvalifikacija novoj generaciji naših sestara i tehničara ne mora značiti da će ih u stranim zemljama odmah zaposliti na tome poslu.

Odlazak bez obveza

– To zavisi od zemlje do zemlje. Prepreke da se odmah zaposle kao medicinske sestre mogle bi biti zbog nedostatka pripravničkog staža i godina radnog iskustva. Ali, formalno oni se sada imaju pravo upisati u registar sestara/tehničara opće njege u svim zemljama EU-a – naglašava Dragica Šimunec.

Tijekom prošle godine i do svibnja ove godine potvrde zbog odlaska u inozemstvo od Komore je zatražilo čak 458 naših sestara/tehničara, i to 193 sa statusom prvostupnika, a 265 sa završenom srednjom školom. No, koliko ih je doista otišlo i jesu li otišli svi koji su potvrde zatražili, nitko ne može sa sigurnošću tvrditi jer nitko tko privremeno odlazi iz zemlje nije dužan prijaviti se ni jednoj instituciji niti odjaviti prebivalište.

Asja Jelaković, predsjednica Udruge ravnatelja zdravstvenih škola i ravnateljica zagrebačke Škole za medicinske sestre Mlinarska, kaže da je u prvoj generaciji koja je završila petogodišnje sestrinsko obrazovanje ukupno 1050 učenika u cijeloj Hrvatskoj.

– Procjene su da će njih trećina otići iz zemlje, trećina nastaviti visoko obrazovanje, a trećina će pokušati pronaći posao u zemlji. Trenutačno traju upisi na fakultete, neki već rade na sezonskim poslovima, primjerice kod privatnika, u domovima za starije osobe, a tek na jesen znat ćemo koliko ih se odlučilo za koju od ovih varijanti – kaže Asja Jelaković.

Otkrili ih i Englezi

Da na posao izvan domovine neće morati dugo čekati, potvrđuju, kaže ona, stalni pozivi predstavnika različitih agencija u posredovanju pri zapošljavanju.

– Dosad su se najviše tražile sestre i tehničari za rad u Njemačkoj i Austriji, potom u Irskoj, a u posljednje vrijeme sve više u Engleskoj – otkriva Asja Jelaković.

 

Prenosi Slobodna Dalmacija