Top 5 najboljih gradova za život u Europi

1160

U današnje vrijeme kada europska ekonomija nije nešto s čime se može hvaliti, bez obzira na to postoje brojni gradovi s idealnim gospodarskim i socijalnim uvjetima, kao stvoreni za život u Europi.

Najbolji gradovi za život u Europi

5. Luxembourg, Luksemburg

Bez obzira na to što je Luksemburg grad čija je polovina stanovnika stranih državljana, on nudi visoku kvalitetu življenja i bogatstvo kulture. Velika prednost je ta što je cilj asimilirati strane državljane u zajednicu. Ovaj administrativni centar Europske unije mjesto je na kojem se 3 jezika (njemački, francuski i luksemburški) istovremeno koriste u svakodnevnom životu i medijima. Zdravstveni je sustav skup, no vrlo je sustavan i učinkovit baš kao i obrazovni sustav.

4. Amsterdam, Nizozemska

Niska cijena življenja, zdrav odnos posla i društvenog života, mnoge poslovne prednosti, kulturne različitosti i briga o nezaposlenima neke su od prednosti koje ovaj grad čine idealnim za život. Osim toga, obrazovni standardi vrlo su visoki zahvaljujući šarolikoj ponudi obrazovnih ustanova što ovaj grad čini idealnim za obrazovanje djece, ali i kulturnim i internacionalnim gradom.

3. Copenhagen, Danska

Život u Copenhagenu je skup, no između ostalog, to je zato što ima vrhunske restorane i kvalitetnu restoransku uslugu. Mnoge međunarodne škole i privatne medicinske ustanove među najboljima su u Europi. Također se nalazi na listi sigurnih gradova za život. On se naziva i gradom biciklista. Zatim, školstvo i zdravstvo u Copenhagenu potpuno je besplatno, a životni standard je odličan.

2. Zürich, Švicarska

Ljubitelje dobre hrane i društvenog života oduševit će činjenica da u ovom gradu živi relativno mali broj stanovnika u odnosu na količinu restorana i barova. Osim toga, posebnu ljepotu života u Zürichu pridaje činjenica da iz gotovo svakog doma seže predivan pogled na Alpe ili njegovo jezero. Porezi su gotovo najmanji u cijeloj zemlji. Tu se nalaze i najbolje zdravstvene ustanove i pružaju najbolje bankarske usluge, ne samo u Švicarskoj nego i šire. Kvaliteti života svakako pogoduje i iznimno visoka stopa sigurnosti življenja. Osim toga, postoje nebrojene mogućnosti zaposlenja za sve koji se odluče na bolji život u inozemstvu.

1. Beč, Austrija

Glavni grad Austrije čvrsto drži prvo mjesto najboljeg grada za život u Europi jer se na samom vrhu ljestvice nalazi po sedmi put. To može zahvaliti pogodnim gospodarskim i društvenim uvjetima života te sigurnosti življenja. U prvom redu to su umjerene cijene stanovanja, dobra mreža gradskog prijevoza, bogata kulturna ponuda, uređena zdravstvena skrb i niska stopa kriminala. U Beču se svakodnevno otvaraju brojna radna mjesta, stoga ne čudi činjenica da sve više mladih iz Lijepe Naše odlazi upravo u grad na lijepom plavom Dunavu.