Telefon, internet i televizija u Njemačkoj

5559

Sve što trebate znati o ugovoru za telefon, internet i televiziju u Njemačkoj

Telefon, internet, televizija u Njemačkoj

Loša podrška ukoliko ne znate njemački jezik

Nakon što ste se lagano smjestili u Njemačkoj, prvo što želite učiniti jest zatražiti novi ugovor za telefonsku liniju. Otkrit ćete da postoji širok izbor dostupnih telefonskih, internetskih i mobilnih opcija.

Nažalost, većina njemačkih pružatelja usluga najbolje će i pružiti samu uslugu onima koji govore njemački, ostavljajući korisnike s lošim znanjem njemačkog jezika bez kvalitetne podrške na engleskom jeziku. Da biste probili jezičnu barijeru, razmislite o kontaktiranju davatelja usluga koji nudi uslugu na engleskom. Vaši računi, prepiske i briga o kupcima će, naravno, biti na njemačkom jeziku.

Važno je biti svjestan uvjeta i odredbi ugovora o usluzi. Na primjer, minimalno razdoblje ugovora za mnoge njemačke telefonske i internetske pakete je dvije godine s rokom otkazivanja od nekoliko mjeseci, kako bi se izbjeglo automatsko (i obvezujuće) produženje ugovora.

Njemačko telekomunikacijsko tržište se značajno se proširilo posljednjih godina, a sada imaju i više od 200 pružatelja usluga u zemlji. Potpuni popis davatelja usluga dostupan je ovdje. Najveći pružatelji telekomunikacijskih usluga su T-Home (prethodno poznat kao Deutsche Telekom) i TKS (Telepost Kabel-Service). Ostali pružatelji usluga uključuju Arcor, Tiscali i Freenet.

Potrebni dokumenti za potpisivanje ugovora

Za potpisivanje novog ugovora trebat će vam sljedeći dokumenti:

  • Dokaz o identifikaciji
  • Dokaz o adresi
  • Podaci banke

Prilikom prijave za telefonsku uslugu, provjerite da znate potpunu adresu.

Vrlo je korisno za proces aktivacije ako navedete ime i telefonski broj prethodnog stanara, ako je to ikako moguće.

Odmah zatražite potpuno ispisan ugovor u trenutku prijave što i nije uvijek pravilo kod mnogih njemačkih pružatelja usluga. Vrijeme aktiviranja može varirati od 5 do 14 radnih dana.

Telefonski računi

Telefonski računi šalju se mjesečno i obično se trebaju uplatiti u roku sedam radnih dana od datuma izdavanja.

Možete platiti gotovinom u bilo kojoj njemačkoj pošti ili banci, iako se može primijeniti i nominalna naknada za bankovni prijenos (Überweisung).

Slično kao i u većini europskih zemalja, zadani i preferirani način plaćanja je da se mjesečni računi automatski terete izravno s vašeg bankovnog računa trajnim nalogom.

Povezivanje interneta u Njemačkoj

Širokopojasni pristup

Dostupan je velik broj DSL planova s ​​brzinama preuzimanja između 1Mbs i 6Mbs što je najčešća, dostupna brzina.

Njemačka DSL mreža je vrlo često ažurirana i proširena, iako još uvijek postoje mjesta gdje DSL možda nije tehnički izvediv.

Ako je širokopojasno povezivanje važan dio vašeg poslovanja ili privatnog života, provjerite dostupnost prije sklapanja ugovora ili iznajmljivanja smještaja.

Internet u pokretu – bežični internet

Pristup Internetu ne mora biti ograničen samo na vaš dom. Njemačka ima kafiće i tisuće bežičnih internetskih hotspots mreža, od kojih su mnoge besplatne.

Važne pojedinosti

Važno je odabrati pravog pružatelja usluga i internet paket. Mnogi internetski ‘popusti’ koje vidite u oglasima mogu imati neke nedostatke.

Na primjer, neki pružatelji usluga zajedno s telefonskom uslugom snabdijevaju flat rate DSL, ali mogu naplatiti više za telefonske pozive.

Paket nudi besplatan hardver, a s aktivacijom možete uštedjeti dosta novca, no većina zahtjeva barem dvogodišnji ugovor – primjenjuju se i rani otkazni troškovi.

Prije potpisivanja ugovora provjerite uvjete i odredbe i pogledajte koliki su troškovi za otkazivanje pretplate.

Potražite fleksibilne planove i saznajte sve potrebne informacije ili se javite tehničkoj podršci.

TV u Njemačkoj

Za pristup telefonu, radiju ili internetu u Njemačkoj morate imati dozvolu za gledanje, što se zove ‘doprinos emitiranja’.

Međutim, postoji samo nekoliko njemačkih televizijskih postaja, a većina kuća povezana je kabelskom ili digitalnom televizijom.