Švedska počela s primjenom šestosatnog radnog vremena

2340

Švedska počela s primjenom šestosatnog radnog vremena

Švedska je i službeno počela uvoditi šestosatno radno vrijeme, kako bi povećali produktivnost i radnike učinili sretnijima.

Švedska počela sa primjenom šestosatnog radnog vremena

Brojni poslodavci diljem ove skandinavske zemlje započeli su s ovim zanimljivim “eksperimentom”, a tvrde da im se već višestruko isplatilo. Radnici odrade mnogo više posla nego za osam sati, a pri tome imaju dosta više vremena za sebe i za svoju obitelj.

Automobilska tvrta Toyota, čije se sjedište nalazi u Geteborgu, još je prije 13 godina uvela ovaj sistem, a njezini se radnici smatraju najsretnijim zaposlenicima u zemlji.

– Naši zaposlenici su koncentrirani na posao puno više nego dok su radili osam sati. Osam sati rada nije uopće efikasno. Radno vrijeme smo pomiješali s pauzama, i tako smo povećali produktivnost. Naši radnici sada napokon imaju dovoljno vremena za privatne obaveze – priopćili su iz tvrtke Filimundus, koji su prošle godine uveli testno šestosatno radno vrijeme za svoje zaposlenike.

S druge stane, zaoslenicima ove tvrtke sada nije dozvoljeno vrijeme provoditi na društvenim mrežama, poslovni sastanci su se sveli na minimum, kao i sve aktivnosti koje pažnju odvraćaju s pravih poslovnih obaveza. Mnogima se to ne sviđa, no iz tvrtke poručuju da je takav način poslovanja puno isplativiji.

Portal Science Alert piše da je doktorima i medicinskom osoblju diljem zemlje također uvedeno šestosatno radno vrijeme, što mnogi vjeruju da će ih učiniti puno boljima u svom poslu.

Podsjećamo, šestosatno radno vrijeme prvobitno je sredinom 2015. godine uvedeno u švedske staračke domove kao svojevrsni eksperiment, no s obzirom na uspješnost, čini se da će to uskoro postati praksa u cijeloj zemlji.

Hoće li i druge zemlje slijediti Švedski primjer, tek ćemo vidjeti. Do tad, Švedska i dalje ostaje jedna od najpoželjnijih zemalja za rad.

Mislite li da je šestosatno vrijeme moguće ostvariti i u Hrvatskoj? Pišite nam na mail ili nam se javite na Facebooku. Najbolje komentare ćemo objaviti.