Sve više liječnika traži posao u inozemstvu

1930

U protekloj godini iz Hrvatske je otišlo oko 130 liječnika i to najviše u Njemačku, Austriju, Irsku, Švedsku, Ujedinjene Arapske Emirate i SAD. Očekuje se da će ih u skoroj budućnosti otići još oko tisuću, upozorila je Hrvatska udruga bolničkih liječnika, a intervju s dopredsjednicom udruge Adom Barić donio je portal Ezadar.

“Molbe za dokumentaciju za rad u inozemstvu je zatražilo oko 1000 liječnika. Taj se broj svakodnevno povećava. Budite sigurni da će mladi liječnici, liječnici srednje dobi koji su zatražili papire za rad u inozemstvu te papire u skoroj budućnosti vjerojatno i iskoristiti”, rekla je Barić.

Posao za liječnike u inozemstvu traže i njegovatelji, medicinski tehničari i medicinske sestre. Njihova su zanimanja tražena i više plaćena nego u Hrvatskoj. To je prepoznala i medicinska sestra Željka. Nakon višegodišnjeg iskustva rada u hrvatskoj bolnici, krajem kolovoza odlazi u Veliku Britaniju, zajedno sa suprugom i djetetom.

“Zbog loše ekonomske situacije, cjelokupne u državi, čovjek je primoran razmišljati kako da si poboljša standard življenja i naravno počeli smo razmišljati da idemo van države”, ispričala je Željka.Prvi izbor bile su joj Australija i Novi Zeland, potom Kanada, ali je zbog administrativnih barijera emigriranje u te zemlje bilo prekomplicirano pa je odluka pala na Veliku Britaniju. Uz diplomu i radno iskustvo, posao je lako pronaći, kaže Željka.

“Tu u Zagrebu se često odvijaju i sajmovi poslova i recruiteri dolaze, imala sam jedno 3-4 intervjua i dobila sam ponudu za sve te poslove za koje sam imala intervjue. Zaista trebaju radnike i ako imaš iskustvo.. ja imam i diplomu prvostupnice tako da neće biti problema”, rekla je Željka.Iz njezine bolnice otišli su već mnogi njezini kolege, dio u Njemačku i povratne informacije su odlične. Ništa manje ni sama ne očekuje.

“Moja očekivanja su da ću raditi u jednoj standardiziranoj ustanovi s više opreme i mogućnosti napredovanja. S obzirom da znam koliku ću imati plaću, nadam se da ću moći više putovati i svojem djetetu priuštiti više stvari, da ću imati jedan ležerniji život.”
Kao ona razmišljaju mnogi mladi visokoobrazovani medicinari, koji sa sobom u inozemstvo vode cijelu obitelj, a procjena je stručnjaka da se, ako odu, najvjerojatnije u Hrvatsku više neće vratiti.