Sve što trebate znati o školstvu u Kanadi

1947

 

Škole u Kanadi su na dobrom glasu, ne samo na Sjevernoameričkom kontinent, nego i u Europi. Pa stoga nije čudo da mnogi žele svoje školovanje nastaviti baš u jednoj od kanadskih obrazovnih ustanova. Uz visoke standarde obrazovanja, ostavljene su i mogućnosti upisivanja inozemnih studenata,kako u državnim tako i privatnim školama i fakultetima.

Državno obrazovanje

Provincije i teritorije Kanade odgovorne su za obrazovanje na osnovnim i srednjim razinama, kao i tehničko i strukovno obrazovanje. Iako postoji velika sličnost u obrazovnim sustavima diljem Kanade, postoje značajne razlike u kurikulumu, sustavu ocjenjivanja i odgovornosti. Obrazovanje je besplatno za sve stanovnike Kanade. Standard je obično dosljedno dobar u osnovnim i srednjoškolskim sustavima, iako neke gradske škole mogu biti prenatrpane.

Ukupna stopa pismenosti iznosi oko 97%. Kanadska školska godina traje od rujna do svibnja ili lipnja. Nastava je na engleskom jeziku u svim pokrajinama, osim u Quebecu, gdje je nastava uglavnom na francuskom jeziku. Iako postoje škole koje na engleskom jeziku poučavaju bez problema.

Sve pokrajine i teritorije pružaju programe vrtića, cijeli dan ili na pola dana. U nekim je područjima vrtić obvezan, a drugima je dobrovoljno. Svaka država postavlja dob za obvezno školovanje, ali većina zahtjeva pohađanje škole od 6 do 16 godina, a osnovne škole pokrivaju šest do osam godina školovanja. Kurikulum u osnovnim školama usredotočen je na jezik, matematiku, društvene studije, znanost, zdravlje i tjelesni odgoj, kao i osnovne umjetnosti.

Pismenosti se poklanja posebna pozornost. Srednjoškolsko obrazovanje pokriva posljednje četiri do šest godina obveznog obrazovanja. Prve godine srednje škole uglavnom su obilježene obveznim kolegijima, s nekolicinom izbornih predmeta. Broj mogućnosti se povećava u kasnijim godinama tako da se učenici mogu usredotočiti na specijalizirane predmete koji će ih pripremiti za tržište rada i ispuniti uvjete za prijam u “postsecondary” obrazovne institucije. Francuski je dostupan kao predmet u većini škola i često je obvezan.

Privatne i međunarodne škole

U Kanadi postoji nekoliko međunarodnih i stranih škola, uglavnom u Torontu, Vancouveru i Montrealu. Za doseljenike koji žele da se njihova djeca poučavaju na temelju nastavnog plana i programa iz njihovih zemalja, programi međunarodnog baccalaureata (IB) mogu biti dobar izbor i široko su dostupni. Međunarodne škole prihvaćaju učenike svih nacionalnosti i nastava je na engleskom jeziku u većini dijelova Kanade, te na francuskom ili engleskom jeziku u pokrajini Quebec. Mnoge privatne škole se nalaze u većim gradovima te nude međunarodne baccalaureata (IB) diplome.