Stvari koje vam neće nitko reći, a koje biste trebali znati prije selidbe u Pariz

1730

Ako ste mislili da Hrvati gledaju samo na Irsku i Njemačku kao obećane zemlje, griješite. Hrvati pronalaze svoje “bolje sutra” u svim državama svijeta, a jedna od njih koja postaje sve popularnija je svakako Francuska.

Svima je jasno da su Francuzi konzervativci, lijepo se oblače, imaju neke od najboljih chefova na svijetu i vrhunska vina! Nije ni čudo da Hrvati odabiru ovu zemlju za svoj “bolji život”.

Mi smo odlučili istražiti koje su to stvari koje biste trebali znati o selidbi i životu u Parizu te smo za pomoć pitali mladu Katarina koja već živi tamo!

  1. Sve je pomalo prljavo

Pariz je grad svjetlosti, modna meka, jedan od najljepših gradova na zemlji… i to je istina, sve dok ne skrenete u uličicu gdje ćete biti obuzeti mokraćnim mirisima, te kamenim uličicama prepunih pseće kakice. Ne čini se tako “šik”, zar ne? Ne brinite! Filtrirajte te stvari i vaša obitelj i rodbina nikad neće saznati.

  1. Sve je skupo

Osim kruha i vina na dnu polica u supermarketu, ništa u Parizu nije jeftino. Naravno, tijekom cijelog dana i noći možete pronaći neke barove sa happy hour-om i jeftine pivnice, no ostale stvari kao što su najam stana, regenerator i borovnice zahtijevaju ozbiljan balans budžetom.

  1. Pronalaženje pristojnog, povoljnog stana je TEŠKO

Da biste unajmili stan u Parizu, morate dokazati da imate više nego dovoljno novca za plaćanje samog najma, kao i jamca koji će pokriti vaše troškove ako upadnete u financijsku krizu. I ne samo to, vlasnici stanova su ozbiljno izbirljivi oko toga koga će pustiti u svoj malen, i često otrcan stan s vrlo malo prirodnog svjetla i hrpetine loših cijevi s kojima ćete se boriti dok god ste tu.

“Neki vole studente sa super bogatim roditeljima, dok drugi favoriziraju parove poduzetnike s duplim plaćama kojima mogu hraniti deseteročlanu obitelj. Neobično, ali nitko ne želi nedavno diplomiranu mladu osobu sa samo 3 mjeseca stažiranja. Vjerujte mi, pokušala sam sve.” – kaže Katarina.

  1. Vjerojatno će vas netko nekad izdžepariti

Džeparenje u starom smislu te riječi i zanata, bilo da je u klasičnoj verziji “zgrabi i bježi” ili malo razvijenoj “turist sam i izgubio sam se” verziji, stalno je prisutno.

“Neki džeparoši rade u grupama. Meni se osobno dogodilo da me jedan mladić srušio i tada dotrčava djevojka koji mi pomaže da se dignem. Pri tome izvlači novčanik iz torbice, dok mi se mladić ispričava. U svom tom kaosu nisam uopće odmah skužila. Kad sam se pridigla i došla sebi, odmah sam otvorila torbicu da vidim je li sve tu, naravno nije bilo. Trajalo je možda 20-ak sekundi da razbistrim mozak i provjerim. Ni djevojke, ni mladića više nije bilo.” – priča Katarina.

  1. Cuganje u javnosti je sasvim u redu

U parku, kod Seine, na klupi, na mostu, zapravo nema mjesta koje je zabranjeno kada je u pitanju cuganje u javnosti. Najbolji dio toga jest da ako zaboravite ponijeti otvarač, velike su šanse da onaj tko sjedi do vas ima jedan.

  1. Nikada nećete čuti za najcool mjesta

“Turisti ne znaju ništa”, priča nam Katarina. “Najbolja mjesta u Parizu se nalaze se nigdje blizu Eiffelovog tornja ili Champs Elysées-a. Jeftinija, ugodnija mjesta su u Bellvilu, kanali, dijelovi Montmartre koji su bliži Barbeau od Sacre Coeur, i bilo gdje u 11. arondismanu. Pivo je iz nekog razloga bolje u tim područjima, možda zato što ne košta više od 6 eura za pola litre.”

  1. Metro će vas ojačati

“Metro je mikrokozmos sličan borbi pasa, a samo najjači preživljavaju (čitaj: uspijevaju zauzeti mjesto). Nakon nekoliko tjedana pokušaja da budete ljubazni ili barem diplomatski, prestat ćete se brinuti o tome da ne ljutite ljude” – priča Katarina i nastavlja.

“Bez ozbiljne gurancije ostalih putnika (inače će oni vas), traženja praznih mjesta kao da vam život ovisi o tome, i trčanje prema prvom koji ugledate je svakodnevnica života u metrou. Nemojte biti naivni, jer to funkcionira zapravo u oba smjera. Ako se ne gurate, bit ćete izgurani, izgaženi, prepuni modrica od vrećica i kišobrana, pa čak i ako ne želite to mjesto. Jednostavno to morate napraviti, jer samo onda imate pravo da nazovete nekoga tko vas je nagazio idiotom.” – govori Katarina.

  1. Ne pričaju svi engleski

Mnogo ljudi stigne u Pariz, a da ne znaju puno (ili ništa!) francuskog jezika, očekujući od većine Francuza da govore engleski. Dok mnogi od njih zapravo i pričaju, Parižani nerado koriste bilo koji drugi jezik osim francuskog, pogotovo ako radite nešto važno kao što je otvaranje bankovnog računa. Ali u slučaju da vaš francuski nije baš najbolji, ipak će vam odgovoriti na engleskom jeziku.

  1. Nećete ići dalje od dvadeset arondismana

Središtu Pariza, sve unutar le périphérique, je mjesto gdje se događaju sve zanimljive stvari. Pa, barem ćete tako misliti. A kao rezultat toga, rijetko ćete izaći izvan granica dvadeset arondismana, odbacujući sve pozive za zabave u predgrađu, osim ako ne možete prespavati ili podijeliti trošak za taksi s najmanje dvije osobe kako biste se vratili natrag u civilizaciju.