Studija: Koja je najskuplja zemlja za osnivanje obitelji?

1038

Danas vam donosimo najnovije istraživanje vodeće web stranice za usporedbu cijena MoneySuperMarket čiji tim otkriva da je Velika Britanija najskuplje mjesto za osnivanje i podizanje obitelji. Troškovi cijena koji su testirani na četveročlanoj obitelji u Velikoj Britaniji premašili su cijene Španjolske, SAD-a, Njemačke i Švedske i to zbog visokih troškova stanarine, komunalnih računa i režija te namirnica.

Podaci se temelje na prosječnim mjesečnim troškovima stanarine, računa za komunalije i ostale režije te prosječne mjesečne potrošačke košarice za obitelj s dvoje djece u 10 različitih zemalja. Ove zemlje su neke od najpopularnijih odredišta za emigraciju. MoneySuperMarket je također rangirao troškove u odnosu na prosječnu plaću s punim radnim vremenom, kako bi otkrili postotak koji radnik mora izdvojiti za život u pojedinoj zemlji.

U Velikoj Britaniji, prosječni trošak četveročlane obitelji je i više nego dvostruki u odnosu na dvije mjesečne plaće koju prosječni radnik zaradi.

Popularne destinacije za odlazak sa nižim troškovima života

Studija je također dokazala da Švedska ima niža komunalna davanja (94,41 £ mjesečno), što je znatno niže od onih u Velikoj Britaniji, te subvencioniraju troškove školovanja za predškolsku i školsku djecu (230 £), a standardni prosječni mjesečni trošak za najam stana/kuće je 1.149,40 Eura što ju čini jedinom zemljom u kojoj si samohrani roditelj može priuštiti lagodan život i odgoj dvoje djece.

Ako oba roditelja rade, financije im rastu i život postaje još lagodniji jer će morati mjesečno izdvojiti samo 43% od jedne plaće. Cjelokupno rangiranje pristupačnih globalnih država za podizanje obitelji, uključujući i analizu svih mjernih podataka, možete vidjeti u nastavku:

Promjena troškova tijekom vremena

MoneySuperMarket također navodi da se cijena prosječne potrošačke košarice smanjuje u posljednjih 16 godina sa 236 na 232 £. Međutim, potrošnja na stanarinu i komunalne usluge, te na kućanske i javne usluge povećana je za 11%.

U 2001. godini, prosječni mjesečni trošak stanarine i režija po osobi u Velikoj Britaniji iznosio je 277,77 £, ali je do 2017. ta brojka porasla za 13% na 314,82 £. Upravo zbog tih povećanja, troškovi podizanja obitelji u Velikoj Britaniji postaje skuplje.

Kevin Pratt iz MoneySuperMarket komentirao je:

“Podizanje obitelji ogroman je izazov, a mnogi se roditelji suočavaju s teškoćama preživljavanja. Povrh toga, često su siromašni, što znači da ne žele razmotriti preraspodjelu svojih financija. No, u kratkom vremenskom razdoblju možete uštedjeti značajnu količinu novca, i to tako da sve što možete kupujete online.”

Za više informacija o najpristupačnijim zemljama MoneySuperMarket-a za podizanje obitelji te promjenama u potrošnji jednog britanskog kućanstava tijekom vremena kliknite ovdje.