Što je to Erasmus?

961

Ako ste još student, pred vama su brojne mogućnosti što se tiče školovanja u inozemstvu. Jedna od tih mogućnosti je i Erasmus, program akademske mobilnosti namijenjen visokom obrazovanju. Uz potprogram Erasmus, svaki student može studirati ili obavljati stručnu praksu u inozemstvu, unutar 27 država članica EU.

Studijski boravak na stranom visokom učilištu ili stručna praksa u inozemstvu može trajati 3-12 mjeseci, što je sasvim dovoljno za usavršavanje jezika, širenje vidika, upoznavanje prijatelja iz raznih zemalja, stjecanje specifičnih vještina… Prednosti su brojne. Jedna od prednosti ovakvog studiranja je i to što visoko učilište u inozemstvu, studentima koji sudjeluju u potprogramu Erasmus ne smije naplatiti ništa što ne plaćaju i njihovi matični studenti.

Jedan od glavnih uvjeta je taj da studenti moraju biti upisani u najmanje 2. godinu preddiplomskog studija. Svaki student koji odlazi u inozemstvo u okviru ovog programa može dobiti mjesečnu financijsku potporu – stipendiju koja će djeomično pokriti troškove života, puta, smještaja i osiguranja.

Za prijavu i odabir kandidata zaduženo je matično visoko učilište. Ako vas zanima ova prilika, svakako se obratite Uredu za međunarodnu suradnju na vašem fakultetu.