Studenti, znate li što je to Erasmus?

1858

Ako ste još student, pred vama su brojne mogućnosti koje se tiču školovanja u inozemstvu. Jedna od tih mogućnosti je i Erasmus, program akademske mobilnosti namijenjen visokom obrazovanju. Što je Erasmus? Erasmus je potprogram putem kojeg svaki student može studirati ili obavljati stručnu praksu u inozemstvu, unutar 27 država članica EU. Odlučite se za Njemačku, Češku, Veliku Britaniju ili neku sasvim drugu zemlju koja vas je najviše privukla.  

Što je to Erasmus

Studijski boravak na stranom visokom učilištu ili stručna praksa u inozemstvu može trajati 3-12 mjeseci, što je sasvim dovoljno za usavršavanje jezika, širenje vidika, upoznavanje prijatelja iz raznih zemalja, stjecanje specifičnih vještina… Prednosti su brojne. Jedna od prednosti ovakvog studiranja je i to što visoko učilište u inozemstvu, studentima koji sudjeluju u potprogramu Erasmus ne smije naplatiti ništa što ne plaćaju i njihovi matični studenti.

Koji su uvjeti za prijavu na Erasmus?

Jedan od glavnih uvjeta je taj da studenti moraju biti upisani u najmanje 2. godinu preddiplomskog studija. Svaki student koji odlazi u inozemstvo u okviru ovog programa može dobiti mjesečnu financijsku potporu – stipendiju koja će djelomično pokriti troškove života, puta, smještaja i osiguranja.

Svi koji se odluče na program Erasmusa obavezni su poštivati određene obaveze tijekom cjelokupnog boravka u inozemstvu. Isto tako, savjetujemo vam da se pobliže upoznate s propisima koji su definirani za određeni program. Ne zaboravite na načine priznavanja položenih ispita na odabranom programu. 

Što je to Erasmus

4 opcije koje nudi Erasmus:

  1. Programi studiranja
  2. Programi za pripravništva
  3. Erasmus mundus za MA studije
  4. Erasmus zajmovi odnosno financiranje

Nakon što ste se odlučili za jedan od navedenih programa, vrijeme je da odaberete grad za Erasmus. Kako biste u potpunosti bili zadovoljni vašim iskustvom studiranja u inozemstvu preko Erasmusa, odlučite se za onaj grad s kojim matični fakultet ima postojeću suradnju. Osim toga, valja poslušati preporuke kolega i kolegica. Za odabir grada važne su i vaše želje: želite li studirati u većem ili manjem gradu? Svaki veći grad ima svojih prednosti i nedostataka. Prednosti su zasigurno veći izbor aktivnosti, putovanja, upoznavanje različitih kultura i jezika što će svakome dodatno obogatiti život, dok su nedostatci svakodnevno korištenje javnog prijevoza, gradske gužve i udaljeniji smještaj.

Ne manje važne stvari o kojima treba voditi računa prije donošenja odluke o odlasku u odabrani grad odnose se na:

  • troškove života
  • smještaj
  • podudaranje predmeta/fakulteta ili pak posla ako je riječ o praksi.

Za prijavu i odabir kandidata zaduženo je matično visoko učilište. Ako vas zanima ova prilika, svakako se obratite Uredu za međunarodnu suradnju na vašem fakultetu.