Što je sve potrebno za putovnicu i vizu za Kanadu?

130

Ako ulazite u Kanadu zrakoplovom iz većine zemalja, trebat će vam elektronička putnička dozvola (eTA), ali ako ulazite kopnom ili brodom, jednostavno trebate važeću regularnu putovnicu. Možete provjeriti trebate li eTA na web stranici vlade Kanade.

Ako želite produžiti boravak u Kanadi, morate se prijaviti prije isteka privremenog boravka. Trebate se prijaviti 30 dana prije isteka vašeg statusa: produljite svoj posjet, status studenta ili rad, promijenite vrstu dozvole (na primjer, iz studentske dozvole u radnu dozvolu).

Saznajte kako produljiti boravak kao posjetitelj

Ako želite privremeno raditi u Kanadi, studirati ili trajno emigrirati, možete provjeriti jesu li ispunjeni uvjeti na web stranici kanadske vlade. Također, možete kontaktirati najbliže kanadsko veleposlanstvo i tako saznati sve pojedinosti.

 

  • Trajna rezidencija

 

Ako namjeravate useliti u Kanadu postoje brojne opcije ovisno o tome namjeravate li raditi, pokrenuti posao ili se pridružiti obitelji u Kanadi.

 

  • Vještine radnika

 

Postoji niz mogućnosti za ljude s profesionalnim i drugim vještinama da se prijave za useljavanje u Kanadu.

  • The Express Entry program

Sustav koji se koristi za upravljanje “The Federal Skilled Worker” programom. Ljudi koji zadovoljavaju kriteriji za jedan od tih programa bit će stavljeni u skupinu kandidata i kanadsku vladu, pokrajinske i teritorijalne vlade, a kanadski poslodavci tada mogu odabrati kandidate iz tog fonda. Poslodavci moraju pokušati pronaći kanadskog ili stalnog stanovnika kako bi ispunili sve slobodne mogućnosti zapošljavanja prije nego što mogu razmotriti kandidate sa liste.

Prije nego što ispunite svoj profil, saznajte imate li sva prava vezana uz federalni programa. Morate proći jezički test i dobiti procjenu obrazovnih vjerodostojnosti (ECA) te tako saznati je li vaše radno iskustvo važeće i primjenjivo. Također morate provjeriti Nacionalnu klasifikaciju zanimanja (NOC) kako biste utvrdili klasifikaciju vaše vještine i trenutnog radnog iskustva, te zadovoljavate li uvjete za obavljanje određene vrste posla u Kanadi. Također koristite online alat “Come to Canada” kako biste provjerite ispunjavate li potrebne uvjete za “Express Entry”.

Nakon toga dobit ćete referentni broj koji vaše podatke iz alata povezuje s vašim profilom. Nakon toga dovršite unos osobnih podataka na profil, uključujući vaše obrazovanje, radno iskustvo i broj uzdržavanih članova obitelji koji putuju s vama.

Rad u Kanadi na kraće vrijeme

Ako posjetite Kanadu samo u poslovne svrhe, ali se nećete zaposliti u Kanadi, ne trebate radnu dozvolu. Kanada koristi nacionalni sustav klasifikacije zanimanja (NOC) za klasificiranje radnih mjesta (zanimanja). Poslovi su grupirani na temelju vrste zadataka na poslu i posla koju osoba obavlja. Trebat će vam radna dozvola prije nego što započnete s radom u Kanadi, osim ako posao uključuje samo 15 radnih dana jednom svakih šest mjeseci ili 30 uzastopnih dana jednom godišnje.

Studiranje u Kanadi

Ako namjeravate studirati u Kanadi morat ćete dobiti studentsku dozvolu koja strancima omogućuje studiranje u određenim obrazovnim institucijama (DLI) u Kanadi. Dozvole su obično izdane za planirano razdoblje studija, plus 90 dana. Možete raditi na pola radnog vremena ako ste registrirani kao redoviti student na fakultetu ili sveučilištu.