Stanovi u Njemačkoj – kako pronaći smještaj

6711

Smještaj – svakako jedna od najtežih stavki prilikom selidbe. Nijemci su narod koji poštuje svoja pravila i toga se treba držati i to stalno imati na umu. Donosimo vam popis najvažnijih stvari na koje trebate paziti ukoliko tražite stan u Njemačkoj.

Stanovi u Njemačkoj – kako pronaći smještaj

kako pronaći smještaj u njemačkoj

Prilikom traženja posla svakako si pokušajte odmah i osigurati smještaj. Najbolja opcija jest smještaj kod obitelji ili prijatelja, barem za početak, dok se ne snađete. Ako imate sreće, pronaći ćete poslodavca koji će vam pomoći i kod pronalaska nekog početnog smještaja. No, ukoliko tražite smještaj u Njemačkoj iz Hrvatske, pripremite se na trnovit put jer to je gotovo nemoguće.

U tom slučaju može vam pomoći agent za posredovanje prilikom traženja smještaja u Njemačkoj. No, zbog provizija koje mogu doseći čak i do 3 mjesečne najamnine to možda i nije način koji će vam biti najpovoljniji.

Budite spremni i na to da je 99% stanova koji se u Njemačkoj iznajmljuju nenamješteno što isto tako može biti kamen spoticanja. Ako nađete namješteni stan, to je ravno dobitku na lotu. Kod potpisivanja ugovora za stan većinom je potrebno platiti kauciju koja je najčešće u visini 2-3 mjesečne najamnine bez režija, ili na njemačkom, 2-3 Kaltmieten.

Često se dešavaju situacije da ne možete useliti u stan s djecom. To ne znači da taj stanodavac ne voli djecu, nego da je taj stan vjerojatno premalen za obitelj. No, to je izraz na koji se kod traženja smještaja morate naviknuti. Teško ćete naći stanodavca koji će htjeti iznajmiti dvosobni stan za obitelj s 3-4 djece.

Ako planirate dolazak u Njemačku, svakako si osigurajte i neku ušteđevinu. Prvih mjesec dana je najteži period, no to će vam pomoći da očvrsnete i da postanete spremni i na ostalo što vas čeka. Rijetki su poslodavci u Njemačkoj koji nude i smještaj, i prijevoz, i gablec pa budite i na to spremni. To možete pronaći eventualno kod domaćih poslodavaca, no budite u tom slučaju spremni na nešto manju satnicu.

Za kraj, ono što je iznimno važno za Nijemce jest red i mir, to jest poštivanje istog. Nitko neće tolerirati buku nakon 22 sata ili nedjeljom popodne, bez obzira imate li djecu ili bilo kakve druge olakotne okolnosti, na što mi često i zaboravljamo. Budite spremni da će vas u tom slučaju vrlo brzo izbaciti iz stana. Svatko ima pravo na svoj mir, pa vam savjetujemo da krenete unaprijed s uvođenjem reda i discipline kako bi vam prilagodba bila što lakša.

Na kraju donosimo i primjer cijena najma stanova u Münchenu:

garsonijera 25m2 – 35m2 = 550€ – 650€ , struja 40€ mjesečno;

dvosobni stan 45m2 -60m2= 650 – 900€ , struja 50€;

trosobni stan 60m2-85m2 = 900€ -1300€, struja 60€;

četverosobni stan 80m2- 120m2 = 1100€- 1600€ , struja 70€ mjesečno.

Za sva eventualna pitanja oko smještaja ili zaposlenja u Njemačkoj možete iskoristiti i grupu na Facebooku Idemo u Njemačku. Svaka informacija je zlata vrijedna, a puno je lakše kad znate što vas čeka, pa barem otprilike.