Smještaj u Irskoj – problemi

2814

Priče iz Irske Kako naći smještaj u Irskoj? Teško, mukotrpno i pakleno. Teško je bilo napustiti dom i obitelj, još teže je bilo priviknuti se na novu državu i kulturu. A oboje se čini kao mačji kašalj kada to usporedimo s pronalaskom smještaja.

Smještaj u Irskoj

Ništa što smo doživjeli od trenutka kada smo odlučili preseliti se u Irsku nije bilo toliko naporno, iscrpljujuće i izluđujuće kao traženje stana. Još uvijek imam noćne more kada se sjetim sve muke kroz koju smo prošli dok nismo pronašli smještaj u Irskoj. Naravno, moram istaknuti da smo mi tražili smještaj u Dublinu zbog čega je možda bilo još i teže, ali prema pričama ostalih ljudi, situacija nije nešto bolja ni u ostalim gradovima.

smještaj u irskoj

Uzeli smo smještaj u Irskoj na mjesec dana preko stranice Airbnb kako bi imali siguran smještaj bar neko vrijeme kad stignemo, a sve u nadi da ćemo za to vrijeme pronaći smještaj u Irskoj na dulji rok. Ha ha ha. Bili smo mladi, puni nade i u zabludi. Onda smo pronašli drugi stan na još dva tjedna, u nadi da ćemo u tom roku pronaći nešto za duže vrijeme.. Moš si misliti. Gledaš stanove i pronađeš jednosoban stan sa velikim dnevnim boravkom i kuhinjom. Misliš da si u raju, uzimaš mobitel u ruku da nazoves broj s oglasa i onda pročitaš sitnim slovima da piše da ne primaju parove – jer je jednosoban stan za samo jednu osobu. Really?

Gledamo stan s prijateljima, da i mi probamo taj cimerluk, i pronađemo savršen stan. Dvosoban s dvije kupaonice. Mislite super, taman za dva para. Ne. Dvosoban stan s dvije kupaonice je za samo dvije osobe, bar tako tvrde u agenciji. Sad već krećete čupati kosu od muke.

Napokon pronađemo jednosoban stan u koji primaju dvije osobe, sretni i uzbuđeni ga idemo vidjeti i onda nam ljubazna teta iz agencije kaže da stanodavac zahtjeva: preporuku bivšeg stanodavca (najmanje jednog), preporuku s posla, ispis zadnje tri plaće, vaš PPS broj, komad tijela za zalog i što god im još padne na pamet. Naravno, ništa od stana. Našli smještaj na još dva tjedna i nastavili potragu. Tek tada smo napooookon uspjeli pronaći stan, i to pukom srećom. Stan je na super poziciji i zadovoljni smo, zato je možda pouka priče: ne odustajte. Tegla suza koje ćete isplakati dok mukotrpno tražite stan bit će samo uspomena na vaše prve tjedne i mjesece u Irskoj.