Shopping u Engleskoj – Gdje i kako kupovati pametno

2810

Napoleon je slavno opisao Britance kao “narod trgovaca”. Danas bi Britanci mogli biti preciznije opisani kao ‘narod opsesivnih kupaca’, jer im je kupovina gotovo postala nacionalna zabava. Glavna trgovačka ulica u većini gradova zove se “High Street” (poput US “Main Street”) i tradicionalno je mjesto gdje se sve kupuje, od hrane do namještaja, a zastupljene su franšizne trgovine kao i one samostalne.

Ovih dana mnogi trgovci su se preselili iz “visokih ulica” i postavili dućane u namjenske trgovačke centre i poslovne parkove na periferiji grada. Najveći i najbolji trgovački centri su Metrocentre u Gatesheadu, The Trafford centar u Manchesteru, Westfield Stratford City (pored Olimpijskog parka izgrađenog za Olimpijske igre u Londonu 2012) i Bluewater (izvan Londona u Dartformu). Većina velikih gradova ima robnu kuću za kućanstvo i odjeću: bilo de je samostalna ili dio većeg lanca kao što su John Lewis, Debenhams ili House of Fraser. U Londonu na Selfridges i Harvey Nichols odlazite za odjeću, u Liberty za darove, Harrods za hranu – i John Lewis za sve ostalo – od igle i konca do ogromnih američkih hladnjaka.

U naseljima i manjim gradovima, većina trgovina je otvorena od ponedjeljka do petka od 9.00 do 17.30 sati (ponekad kasnije) i nedjeljom od 11.00 do 16.00 sati. U manjim mjestima trgovine će biti zatvorene nedjeljom. U nekim se seoskim područjima primjenjuje poludnevno zatvaranje, što znači da jedan dan u tjednu (obično srijedom) rade do 13:00. Većina trgovina u gradovima ostaje otvorena kasno barem jedne noći u tjednu, a najveći supermarketi obično ostaju otvoreni 24 sata.

Farmer’s markets, poput Borough Marketa u južnom Londonu, prodaju specijalitete ili lokalno proizvedenu hranu. Pa to možete pronaći tržnice poput Londonske Columbia Road i Nine Elms, Billingsgate ribarnica, ali i antiknih trgovina i buvljaka

Britanci vole cjenkanje, zbog čega je takozvane “pound shops”, poput Poundlanda, lako pronaći na gotovo svakom High Streetu. Doslovno prodaju jeftine proizvode za kućanstvo, kozmetiku, hranu, baterije, igračke – za jednu funtu ili manje. U gotovo svakoj High Street mogu se pronaći i “dobrotvorni dućani” koje vode organizacije poput Oxfam, British Heart Foundation i Cancer Research. Prodaju rabljenu odjeću, knjige, a izvrsna su mjesta i za pokupiti jeftinu dizajnersku odjeću, vintage i neobične predmete za vašu kuću ili stan – a tamo ujedno možete donirati svoje stvari kada vam više nisu potrebne i želite ih se riješiti.

U stambenim područjima, kvartovske trgovine otvorene su sve do kasno i prodaju osnovne kućne potrepštine, a u skoro svim većim gradovima postoji mnogo malih azijskih, kineskih i poljskih supermarketa koji većinom nude veoma niske cijene.

Četiri glavna lanca supermarketa u Engleskoj su Sainsburys, Tesco, ASDA i Morrisons, koji stalno međusobno ratuju cijenama. Njihove ogromne supermarkete možete naći na rubovima gradova, kao i  manje lokalne trgovine u centru. Ostali su Co-operative (Co-op), koji drže puno manjih supermarketa, Waitrose (online Ocado) i Marks & Spencer, koji su ujedno i najsuvremenija. Dok njemački Lidl i Aldi nude vjerojatno najpovoljnije cijene.