Sezonski posao u inozemstvu kao novi početak

1577

Da, ljeto je tu, za mnoge kao znak odmora i dugo čekanog godišnjeg odmora, no za mnoge druge kao  prilika za zaposlenje, barem privremeno. Sezonskih poslova ima posvud, a oni malo s(p)retniji pronaći će i nekoliko sličnih koje bi mogli raditi tijekom nekoliko ljetnih mjeseci pa čak i pronaći trajno zaposlenje na taj način. Što treba znati i na što treba biti spreman prilikom potrage za takvim poslovima?

sezonski posao

  1. Biti spreman na rad

Često se žalimo kako posla nema, no mnogi nisu ni spremni na rad koji se traži da bi se došlo do određene zarade. Isto vrijedi i za sezonske poslove, naročito u inozemstvu. Da, plaće su većinom jako dobre, pogotovo za naše standarde, no nitko neće plaćati nerad. Uz to treba imati na umu da su to većinom poslovi srednje stručne spreme, ali to nikako ne bi trebao biti razlog da se od njih odustane, jer mogu biti jako dobra odskočna daska za nešto više. Naravno, svako dodatno znanje se cijeni pa ne oklijevajte pri upisu tečaja stranog jezika ili se dobro informirajte o poslu za koji se prijavljujete. Osim znanja, u inozemstvu se iznimno cijeni i iskustvo.

  1. Rad u inozemstvu vs. rad u domovini

Kad pričamo o sezonskom poslu kao i zaposlenju općenito, mnogi prvo biraju domaće okruženje, što je i u redu. Uz poznate nam oglasnike poslova, postoji i Facebook grupa s ponudom i potražnjom poslova u regiji. No, raditi u inozemstvu je jedno sasvim novo iskustvo. Drugo okruženje, kultura, jezik, običaji, nove prilike, veće mogućnosti, a na kraju krajeva i veća zarada. Zašto to ne iskoristiti? Naravno, dobro se informirajte o oglasu i poslodavcu na čiji se oglas prijavljujete, jer postoji mogućnost i prevara ili iskorištavanja radne snage. No, ukoliko se radi o ozbiljnim ponudama, informacije ne bi trebalo biti teško pronaći.

  1. Aktivirajte se

Osim gore spomenute grupe na Facebooku koja nudi poslove u regiji, postoji i grupa s poslovima u Europskoj uniji. Društvene mreže nam omogućavaju da upoznamo ljude raznih profila, da se s njima povežemo i napravimo nove početke. Ako tražite posao u inozemstvu, ovo može biti dobar početak i za vas. Istraživanja pokazuju konstantni rast važnosti društvenih mreža u potrazi za poslovima, kako putem oglasa, tako i u provjeri budućih zaposlenika, stoga pripazite što stavljate na svoje profile. A i mi ćemo vas redovno informirati o novim oglasima na našem portalu te vam prenijeti iskustva onih koji su bili hrabri i otišli. Možda vam to pomogne, da znate što vas čeka.