Selidba u Norvešku – savjeti i preporuke

1670

Živjeti i raditi u Norveškoj za mnoge ljude je san svih snova. Tome u prilog ide i činjenica da je prema Izvješću o ljudskom razvoju Norveška već 13 godina zaredom na prvom mjestu. Stoga, posve je razumljivo da je velikoj većini na umu samo jedno – selidba u Norvešku.

Zato u nastavku teksta donosimo savjete koji će vam pomoći da izbjegnete najčešće greške prilikom selidbe te da započnete svoj novi život.

selidba u Norvešku

Provjerite treba li vam viza

Državljani Skandinavije ne trebaju vizu za ulazak u zemlju. Isto vrijedi i za državljane članica EU. No, kako biste bili sigurni u to koje se točno regulacije primjenjuju u vašem slučaju, posjetite službenu web stranicu Ureda za strance Norveške (Norwegian Directorate of Immigration), navedite svoje državljanstvo i namjeru.

Za koliko vremena morate pronaći posao?

Hrvatski državljani koji planiraju boraviti u Norveškoj duže od 3 mjeseca trebaju se prijaviti na policiju kao osoba koja traži posao. Za pronalaženje istoga imate ukupno 9 mjeseci. Tijekom trećeg mjeseca boravka morate se, dakle, registrirati, nakon čega vam preostaje još 6 mjeseci da započnete svoju poslovnu karijeru.

selidba u Norvešku

Što ako ste pronašli posao prije selidbe u Norvešku?

Posao možete mijenjati koliko često želite. Možete imati jednog ili više poslodavca. Ako sa sobom povedete ostale članove obitelji, i oni se moraju registrirati. Nakon 5 godina u Norveškoj, možete dobiti pravo trajnog boravka.

Ako ste radili u Norveškoj najmanje godinu dana, možete nastaviti živjeti ondje i tražiti novi posao onoliko dugo koliko želite. Ako ste radili manje od godinu dana, možete nastaviti živjeti u Norveškoj, no za traženje novog posla imate 6 mjeseci. Ako ste zbog bolesti ili nesreće privremeno onesposobljeni za rad, možete živjeti u Norveškoj onoliko dugo koliko želite.

Dakle, možete se preseliti u Norvešku i odmah početi raditi, ali se morate registrirati najkasnije 3 mjeseca od dolaska. Registracija se obavlja samo jednom, bez obzira na to koliko ćete dugo ostati.

Na vrijeme pronađite stan

Pronalaženje stana u Norveškoj nije ni lako ni jeftino. To je najčešći razlog zbog kojeg velika većina Norvežana radije kupuje, nego iznajmljuje stanove. Jasno je da je jeftiniji smještaj izvan velikih gradova poput Osla, Bergena ili Trondheima, ali u velikim gradovima su veće mogućnosti zaposlenja. Tako ćete za stan u Oslu izdvojiti i do 1700 eura mjesečno. Prije selidbe odlučite se hoćete li živjeti sami ili s cimerom.

selidba u Norvešku

Ne bojte se isprobati tipične norveške stvari

Norveška hrana, kultura i način života pravo je norveško blago koje tek treba istražiti. Popnite se na planinu i uživajte u jedinstvenom pogledu na grad i okolicu, jer ne viđate svaki dan ovu nevjerojatnu prirodu. Ljudi često kažu da je Norveška dosadna, ali to je samo zato što nisu imali priliku doživjeti je ispod površine.