Selidba u Nizozemsku – savjeti i preporuke

2119

Selidba u Nizozemsku

Bez obzira na to planirate li iznajmiti kombi i odseliti se ili unajmiti profesionalce koji će to učiniti za vas, postoji mnogo stvari koje treba uzeti u obzir. Uz malo pažljivog planiranja, moći ćete ispratiti sve svoje planove.Pripremite se za svoju selidbu u Nizozemsku

Isplanirajte svoju vremensku liniju

Čim znate da ćete se seliti, započnite s izradom popisa obveza i postavite ih na vremensku traku. Uzmite u obzir činjenicu da neki uredi i agencije ne rade vikendom.

Odredite logistiku

Planirate iznajmiti stan ili kuću? Je li vam smještaj u uskoj ulici? Koliko stvari imate – dovoljno da se ukrcate u mini kombi ili trebate veliki kamion? Želite li se sami seliti ili zaposliti tvrtku koja će vam pomoći? Budite svjesni posebnih pojedinosti u procesu vaše selidbe, primjerice ako sa sobom vodite kućne ljubimce i sl.

Savjeti za pakiranje

Započnite odmah pakiranje

Ovo zvuči previše očito da bismo spominjali, ali je važno. Pakiranje je jedna od onih aktivnosti koja izgleda kao da je “skoro gotova”, samo da biste u posljednji trenutak pronašli mnogo sitnica i potrebnih stvari koje će vam trebati. Najbolje je pripremiti se unaprijed; nepripremljenost je veoma loša stvar u ovakvim situacijama.

Pakiranje prema sobi

Umjesto da pakirate stvari u nasumično odabrane kutije samo zato da vam bude lakše uklopiti jednu u drugu, probajte napraviti drugačiji raspored. Pokušajte zadržati kuhinjske stvari i stvari iz spavaće sobe u kutije zajedno. To će vam pomoći kada se budete raspakiravali u svom novom domu, jer ćete vrlo lako pronaći sve potrebne stvari.

Označite svoje kutije

Upotrijebite naljepnice ili čak napišite na kutije te označite koja što sadrži i gdje se nalazi. Pišite brojeve na kutije tako da znate koju “otvarate prvu”. Nije loše uslikati sadržaj svake kutije, što će vam također olakšati selidbu.

selidba u Nizozemsku

Odvojite svoje dragocjenosti

Pozorno spakirajte i spremite sve što vam je važno, kao što su primjerice važni dokumenti, ključevi, putovnice itd. Također izdvojite sve ono što vam uvijek treba biti pri ruci, poput osobnih iskaznica, zdravstvenih iskaznica, novca, kreditnih kartica i sličnog.

Čuvajte svoje kutije laganima

Nemojte prepunjavati svoje kutije; zapamtite, moraju se podići i nositi. Ako se selite sami, s vlastitim kutijama, pobrinite se da možete svaku od njih podići i nositi. Imajući na umu da ćete to raditi opet i opet s velikim brojem kutija, zasigurno ćete se umoriti, stoga pretrpavanje nije preporučljivo.

Nakon vaše selidbe: useljavanje i registracija u općini

Ako ste slijedili gore navedene savjete za pakiranje, kutije će biti lijepo označene za svaku sobu u kojoj pripadaju, a raspakiranje će biti lagano kao povjetarac. Iako biste vjerojatno željeli započeti s raspakiranjem prve kutije čim stignu na vaš kat, pričekajte dok svi ostali radnici sve ne završe, kako biste im pružili dovoljno mjesta za dovršetak posla. Uštedjet će vrijeme i spasiti se od glavobolje.

Nakon preseljenja u novi dom, ne zaboravite na to da službeno promijenite svoju adresu. Na web stranici Iamsterdam se savjetuje sljedeće: “Pri prebacivanju na novu adresu u Amsterdamu ili Nizozemskoj, obavijestite općinu (gemeente) najranije jedan mjesec ranije, a najkasnije pet radnih dana nakon toga”. To možete učiniti osobno ili online i trebat će vam ugovor o zakupu ili ugovor o kupoprodaji nekretnine tj. vašeg novog prebivališta.