Selidba u inozemstvo s obitelji: Glatka tranzicija

1414

Selidba u novu zemlju nikad nije jednostavna. Trebate se boriti s birokracijom i papirologijom, interpretirati nove zakone, običaje, jezike i kulturne zadatke. Postoje dani kada će vam Google Prevoditelj biti najbolji (i možda jedini) prijatelj dok budete u procesu legalizacije statusa svog boravka, otvaranja lokalnog bankovnog računa i kupnje prve SIM kartice. Za neke, to je samo dio tapiserije bogatih životnih iskustava. Za one druge, sve je to je to izvor stresa. A za gotovo sve, to je emocionalna tranzicija koja traži vremena za prilagodbu.

Pronalaženje pravog mjesta za život ključ je uspjeha. Prije svega: istraživanje i priprema prije odlaska je od vitalnog značaja. Ako bilo što možete srediti prije odlaska, srediti papirologiju i dokumente, učinite to! Planiranje bitke i performanse na terenu nikad nisu iste, to je nešto na što morate biti spremni. Slušanje i učenje iz iskustava bližnjih i proijatelja koji su već prošli kroz neka od iskustava koja vas tek čekaju također može pomoći u stvaranju jasnije slike i ublažavanju briga.

Ne zaboravite na vašu domaću zadaću

Međutim, mjesto stanovanja se više nego često vezuje uz mjesto rada. Pa tako ukoliko već imate osiguran posao u inozemstvu logično je pretpostaviti da ćete stan tražiti u gradi u kojem ćete i raditi. Ili barem u njegovoj neposrednoj blizini. Svakako dobro istražite lokaciju, troškove stanovanja, komunalne usluge, troškove kućanstva, situaciju s javnim prijevozom, blizinu vrtića ili škola i sl. Sve su to pojedinosti koje se možda za sada ne čine kao toliko važne, ali ako ih sada zanemarite, možda kasnije zbog toga požalite.

Prebacivanje u novu zemlju s djecom

Neupitno je da će djeca tranziciju u novu zemlju, novu školu, među nove prijatelje možda najteže podnijeti. Razgovarajte s njima i strpljivo im objasnite situaciju u kojoj se obitelj nalazi i koje poteze mora napraviti da si osigura bolju budućnost. Naravno da strah kod djece igra veliku ulogu u poimanju stvari. Međutim, istraživanja su pokazala kako djeca nakon prvobitnog šoka vrlo brzo savladavaju integraciju u novu okolinu i novo društvo. Tako da će vrlo brzo shvatiti i prihvatiti nove izazove i mogućnosti koje mu nova domovina pruža.

Igranje na sigurno

Sigurnost, sigurnost i još malo sigurnosti. Sigurnost obitelji je uvijek na prvom mjestu, a to važi i pri odabiru doma. Vaš dom može biti neprobojni dvorac, ali ne želite se bojati izići izvan njegovih zidina. Stanovanje u gradovima dolazi po svojoj cijeni, pa je tako i logično za pretpostaviti da je cijena življenja u bogatijim, te automatski i sigurnijim četvrtima, viša nego u onim siromašnim. Pronalaženje mjesta za život u pravom susjedstvu je vježba strpljenja i potrebno je uložiti značajne vremenske resurse za pronalazak pravoga stana. Ali ne žurite, javljajte se na oglase, pratite ponudu na internetu i istražujte. Možda se čini teško, ali pravi stan, u sigurnoj četvrti, po pristojnoj cijeni je ipak moguće pronaći.