Selidba u Australiju – savjeti i preporuke

1899

Oduvijek ste htjeli živjeti i raditi u Australiji? Niste jedini. Australija je nevjerojatno mjesto za život i rad u kojem sreću pronalazi više od 21 milijun stanovnika. Ured za imigraciju i zaštitu granica je u razdoblju od 2017. do 2018. godine odobrilo više od 7 i pol milijuna privremenih viza. Dakle, ako i vi razmišljate o tom koraku, upoznajte se s osnovnim stvarima na koje trebate obratiti pozornost.

selidba u Australiju

Nabavite vizu

Prva stavka na vašem popisu selidbe u Australiju tiče se osiguravanja važeće vize. Ako niste australski državljanin morate podnijeti zahtjev za vizu prije nego što napustite rodnu zemlju. Na raspolaganju vam stoje različite vrste viza koje ovise o predviđenom trajanju boravka kao i svrsi posjeta. Da biste saznali za koju vizu ispunjavate uvjete, posjetite web stranicu Ureda za imigraciju i zaštitu granica.

Provjerite troškove iznajmljivanja nekretnina

U Australiji je prilično skupo iznajmljivanje stanova. Važno je napomenuti da cijene koje su navedene u oglasima vrijede za tjedan dana, a ne za čitavi mjesec. Iako se prema nekim informacijama stanarina može plaćati na mjesečnoj bazi. Dakle, ako se odlučite za život u Sydneyu, tjedno ćete morati izdvojiti oko 480 dolara, dok ćete trosobni stan u Melbourneu plaćati 340 dolara, također tjedno.

selidba u Australiju

Porezni broj omogućuje naknade socijalnog osiguranja

Ako za vrijeme vašeg boravka u Australiji namjeravate raditi, ako želite možete nabaviti jedinstveni broj australske porezne uprave. Naime, stranci ne trebaju nužno podnositi zahtjev za izdavanjem broja, ali u suprotnom nećete imati određene naknade socijalnog osiguranja koje su dostupne državama članicama Commonwealtha. Povrat poreza možete tražiti za 3 godine unazad od onog dana kada ste se prijavili za povrat poreza.

Vožnja na lijevoj strani cesta

Za razliku od SAD-a, Australci voze lijevom stranom kolnika, a volan se nalazi na desnoj strani automobila. Baš kao u Velikoj Britaniji. Međutim, za razliku od Engleza, Australci se drže po lijevoj strani gdjegod se našli; na pločnicima, pokretnim stepenicama…

selidba u Australiju

Naučite australski engleski

Australija je višejezična država, a engleski jezik je dominantan. No, nemojte se zavarati. Australski engleski prepun je kolokvijalizama i skraćenica. Primjerice, pravilo je takvo da svaka imenica s tri sloga ima svoju skraćenu verziju. Zatim, kada govorimo o traženju posla i znanju engleskog jezika, ova je stavka neophodna za bilo koju vrstu posla. Ako ne znate engleski jezik, nemojte se ni prijavljivati za posao.

Najtraženija zanimanja u Australiji

U Australiji su brojne mogućnosti zapošljavanja, posebno za visokokvalificirane pojedince iz IT sektora. Osim toga, nedostaje veliki broj vodoinstalatera, električara i građevinara, a takvi su poslovi kao stvoreni za sve one koji su na samim početcima rada i života u Australiji.