Selidba kućnih ljubimaca – Iskustvo i savjeti iz prve ruke

2886

Ako čitate ovaj članak, znači da ste odlučili odseliti se iz Hrvatske i potražiti bolji život u inozemstvu. No, ono što vas trenutno brine je vaš kućni ljubimac, vaš najbolji prijatelj. Da li ga ostaviti na čuvanje ili proći kroz torturu dokumentacije i povesti ga sa sobom? Mi vam ne možemo dati odgovor na to pitanje, no možemo vam olakšati odluku tako što smo u nastavku prikupili sve važnije savjete kroz kakav ćete proces morati proći ukoliko se odlučite povesti vašeg ljubimca sa sobom, te savjet i osobno iskustvo jednog mladog bračnog para koji je ostavio mačka doma i požalio kao nikad u životu.

Kad smo se supruga i ja odlučili preseliti u Japan, muku smo mučili oko odluke da li povesti mačka ili ne. Nismo ga kupili, nismo ga udomili iz azila, jednostavno nam je jedan dan došao, i mi smo ga prigrlili. U vrijeme odluke, bio je stalna postava naše obitelji. Bila je to teška odluka. Da li da ga povedemo ili ostavimo? Tada nam se to činilo jako komplicirano. Bilo je tu previše detalja i komplikacije oko samih papira koje smo morali prikupiti za nas, a kamoli još za papirologiju za kućnog ljubimca. Ostavili smo ga supruginoj sestri na čuvanje. Sada nam je žao zbog te odluke. Uostalom, mi smo ga prihvatili kao da je naš i zavjetovali da ćemo se zauvijek brinuti za njega. Ostavivši ga, prekršili smo to obećanje. No, brzo smo odlučili vratiti se po njega. – kaže Ivan, 39-godišnjak koji se iz rodnog Zagreba odlučio preseliti u Japan zbog supruge koja je nastavnica Japanskog jezika, a ne može pronaći posao u struci u Hrvatskoj.

Od kada smo se preselili, susreli smo nekoliko Hrvata koji su uspješno preselili i svoje kućne ljubimce sa sobom u inozemstvo. Naravno, svi se slažu da je proces složen i kompliciran, ali ono ima svoje prednosti. Prva prednost je da je vaš ljubimac s vama. Također je utješno imati “prijatelja” prilikom prilagodbe novom načinu života. – kaže Marija, Ivanova supruga koja je i donijela odluku da ne može živjeti bez mačka i natjerala supruga da prevali skup i dug put da bi joj doveo njenog najboljeg prijatelja.

Nedostatak selidbe kućnog ljubimca je taj da proces može biti skup i stresan. Osim toga, može se pokazati da je teško pronaći odgovarajuće stambene uvjete ili veterinarske objekte u blizini vašeg novog doma. Ako razmišljate o selidbi svog ljubimca u inozemstvo, evo nekoliko osnovnih smjernica koje trebate slijediti.

  1. Provjerite pravila u konzulatu

Konzulati se razlikuju kada je u pitanju uvoz životinja, a propisi često ovise o zemlji u koju se selite. Dakle, najprije saznajte možete li uopće povesti svog ljubimca ili ne. U nekim zemljama se prihvaćaju određene vrste pasa i mačke, dok u drugima ne. Za preliminarnu ideju o nacionalnim propisima, pogledajte Petrelocation.com, iako su informacije na ovoj web stranici šture i opće. Najbolje da se raspitate o službenim uvjetima direktno u konzulatu zemlje u koju se planirate preseliti.

  1. Procijenite životni okoliš u inozemstvu

Kontaktirajte nekoga koga znate, a da se preselio u zemlju u koju se i vi planirate preseliti ili se pokušajte sprijateljiti s nekim na Facebooku iz te zemlje i raspitajte se o zajednici u kojoj planirate živjeti. Da li stanovi i kuće za iznajmljivanje prihvaćaju kućne ljubimce? Da li je dostupna veterinarska ambulanta? Je li skrb za životinje pristupačna?

U Kyoto-u, moj prijatelj koji je poveo psa je otkrio i ostao neugodno iznenađen da su veterinarske klinike na području gdje smo i mi planirali iznajmiti stan izuzetno zauzete i teško je dobiti termin. – objašnjava Ivan

Dodatno razmislite o tome postoji li “vrtić za kućne ljubimce” gdje možete ostaviti svog ljubimca dok ste na poslu? Kakav je lokalni stav prema kućnim ljubimcima? Da li je zajednica ljudi praznovjerna, pa ne vole crne mačke, na primjer?

  1. Napravite sve na vrijeme

Za uvoz kućnog ljubimca, većina zemalja zahtijeva strogi niz medicinskih testova. Vremena svakog stadija su izuzetno važna, a nemogućnost da ih se točno pridržavate može dovesti do glavobolje i dodatnih troškova. Zadovoljavanje uvjeta da se životinja dovede u Japan recimo je da je stara najmanje šest mjeseci. Pas ili mačka moraju imati mikročip, cjepiva protiv bjesnoće i krvne pretrage po svim propisima u putovnici. Postoji i razdoblje čekanja od 180 dana nakon krvnih pregleda prije nego što se životinji dopusti ulazak bez karantene.

  1. Dogovorite pregled s veterinarom

Zakažite termin s veterinarom koji je iskusan u pripremi životinja za inozemna putovanja. Takva osoba je već upoznata sa svim postupcima i olakšat će vam proces i osigurati da sve preglede pravilno obavite. Porazgovarajte o zdravlju i dobi vašeg ljubimca, kao i potencijalnim problemima s kojima se možete susresti u inozemstvu.

Mi smo imali sreće da je naš veterinar već bio uhodan i znao dosta toga o samoj selidbi i prijevozu kućnih ljubimaca preko granice. Nije znao točno sve detalje o propisima u Japanu, no sam se angažirao saznati i olakšao nam koliko je mogao. Skoro smo sve detalje dogovorili telefonski, a moja sestra je mačka vodila na redovite obavezne preglede tako da je suprug došao već na gotovo. – priča Marija.

  1. Kontaktirajte avio kompaniju

Svaka avio kompanija ima različite propise za prijevoz životinja na međunarodnoj razini. Obratite se izravno predstavniku radi razjašnjenja određenih problema ili zabrinutosti. Također je važno znati da se pravila za prijevoz vašeg ljubimca mogu mijenjati na različitim stajalištima putovanja.

Na primjer, u našem slučaju morali smo uskladiti pravila za prijevoz životinje iz Hrvatske u Tokio jer smo imali stajanje u Dohi, a koji imaju drugačija pravila i od Hrvatske i Tokija, dok recimo i kad stignete u Japan, pravila se mogu razlikovati od Tokija do Okinawe, stoga i to morate dobro provjeriti – kaže Ivan.

  1. Pronađite nosiljku za kućne ljubimce

Pobrinite se za pravilan prijevoz životinja na letu. Mnoge zrakoplovne tvrtke zahtijevaju da nosiljka ili kavez u kojem ćete prevoziti kućnog ljubimca bude odobren od strane Međunarodnog udruženja zračnog prometa (IATA).

U nekim slučajevima možete iznajmiti jedan baš u zrakoplovnoj tvrtki. U svakom slučaju, predstavnik zrakoplovne tvrtke će vam točno objasniti kolike dimenzije su vam potrebne na temelju vrste i veličine životinje. Očekujte ​​da ćete platiti veće troškove prijevoza, rukovanja i zadržavanja.

  1. Usredotočite se na pojedinosti

Nakon što započnete složeni proces selidbe vašeg kućnog ljubimca, točno slijedite upute koje ste dobili. Nemojte da vas zbune ili iznenade uvjeti; ako ne nešto i ne razumijete razgovarajte s nekim tko će vam sve objasniti. Posljedice pogreške, čak i male, mogu biti skupe i frustrirajuće.

Drugi prijatelj u Japanu rekao mi je da je imao problema sa selidbom svoje mačke jer je jedan od potpis na dokumentaciji za mačku potpisan pogrešnom bojom tinte! Suočio se sa skupom karantenom od 100 američkih dolara dnevno sve dok nije riješio stvar. – priča Ivan.

Imajte više kopija dokumentacije. Odvojite novac za neočekivane naknade i probleme s kojima biste se mogli susresti na putu. Konačno, imajte i rezervni plan u slučaju da ne možete preseliti svog ljubimca u zadanom roku ili prema vašem planu.

Dodatne informacije:

Pet travel.com, World Pet Travel, Jetpets i Independent Pet and Animal Transportation vam mogu pružiti više informacija o selidbi vašeg ljubimca u inozemstvo, uključujući i same tvrtke koje nude usluge preseljenja kućnih ljubimaca.