Savjeti Za Učenje Nizozemskog Jezika

2789

… ja prestar da budem novi, koji jedva natuca ispod tuđeg poklopca…

Jedan od glavnih razloga zašto se većina naših novih gastarbajtera odlučuje za Irsku je engleski jezik. Engleski ipak svi znamo, neki bolje neki lošije, a sve je lakše kad znaš jezik. No, kako smo se mi ipak odlučili na Nizozemsku, morat ćemo naučiti jedan potpuno novi i neobični jezik.

Jezici mi dobro idu, ali kad čovjek dođe u neke godine, učenje više i nije tako lako. I eto stresa. Kako ćemo mi to? Kako će naša petogodišnja kćer? Morat će u školu, a jezik ne zna…

Srećom, ako je vjerovati svima koji već neko vrijeme žive u Nizozemskoj – za život i rad tamo nije potrebno znanje nizozemskog. Naime, Nizozemci tako dobro pričaju engleski jezik da se mnogi šale da pričaju bolje i od samih Engleza. Jako je puno internacionalnih tvrtki i znanje engleskog vam je sasvim dovoljno.

No, s obzirom da je stvarno lakše ne osjećati se strancem kad znate jezik zemlje u kojoj živite, mi smo ipak odlučili lagano početi s učenjem. Na početku smo pokušali pronaći tutora u Hrvatskoj, no to se zakompliciralo (tutorica s kojom smo sve dogovarali jednostavno je prestala odgovarati na mail). Što ćemo dalje? Jel to možda znak da se ne trebamo time baviti? E pa mi ne odustajemo tako lako. Nakon nekih mjesec-dva učenja već znamo natucati osnove nizozemskog, a čak i petogodišnja kćerka koristi neke riječi.

Kako bi pomogla i ostalima koje zanima učenje nizozemskog, evo koje alate smo mi koristili:

1. Duo Lingo i Memrise

Ove dvije mobilne aplikacije su čudo. Nećete imati dojam da nešto komplicirano učite, jer ćete cijelo vrijeme učiti kroz igru. Moja preporuka je da ipak imate bilježnicu u koju ćete zapisivati sve riječi i prijevod, kako bi bar prije spavanja mogli malo prolistatiti i prisjetiti se. A i puno toga ostane u glavi već samim činom zapisivanja.

2. Bart DePau i njegova stranica www.learndutch.org

Bart DePau na svojoj internetskoj stranici besplatno nudi početni tečaj nizozemskog jezika. Riječ je o 40 lekcija nakon kojih ćete naučiti 1000 osnovnih nizozemskih riječi. Sve lekcije su kratke, oko 10ak minuta, tako da vam neće oduzimati puno vremena.

3. Crtići

Možda zvuči smiješno, ali svakodnevno gledanje dječjih crtića na nizozemskom jeziku, pomoći će vam da ga brže savladate. Preporučamo Peppu Pig koju možete pronaći na YouTube-u, kao i brojne crtiće na Netflixu.

4. Tečaj stranih jezika

Nekoliko škola u Zagrebu nudi tečaj, no kako mi selimo za dva mjeseca, to nam nije odgovaralo. Ako vam je tako jednostavnije učiti, preporučamo intenzivnije tečajeve, a ne one koji imaju predavanja samo jednom tjedno. Nizozemski jezik možete učiti u EdukaCentru, a za više informacija kontaktirajete ih na mail ili telefon.

5. Dječje slikovnice na nizozemskom

Još jedan smiješni način učenja jezika, ali prilično jednostavan. Naručite nekoliko slikovnica s Amazona ili BookDepository i čitajte ih djeci prije spavanja.

Ukoliko vi imate kakav savjet za učenje jezika, slobodno ga podijelite s nama!