Savjeti za sve one koji se odluče preseliti u Hrvatsku

1427

Da ne bi sve bilo tako crno, danas ćemo malo okrenuti stranicu i pogledati Hrvatsku na jedan drugačiji način. Odlučili smo istražiti i iznijeti neke razloge zašto bi se netko trebao preseliti U Hrvatsku (ne iseliti iz nje). Krenimo!

Hrvatska je zapanjujuće lijepa zemlja, rekli bi jedna od najljepših u istočnoj Europi. Smještena uz Jadransko more, geografski je raznolika te privlači useljenike iz cijelog svijeta svojim mediteranskim podnebljem, jadranskom obalom, gustom šumom i brežuljcima. Da, dobro ste pročitali, useljenike! Niste znali da Hrvatska ima jako puno stranaca koji su odlučili napustiti svoje domove i nastaniti se u ovoj maloj zemlji, zar ne? Pored Mađarske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, blizina gradova poput Londona, Berlina, Venecije i Pariza također se čini privlačnim.

Evo nekoliko sjajnih savjeta za sve koji se prvi put kreću u novi život u Hrvatskoj:

Prijevoz

Pristup javnom prijevozu ovisi o tome gdje živite. Ako živite u Splitu, potreban vam je automobil jer su taksiji vrlo skupi. Autobusni prijevoz je u redu, ali radi samo na relaciji većih centara. U Dubrovniku i Zagrebu postoje izvrsni javni prijevoz, izvrsne autoceste i nekoliko zračnih luka. Nećete trebati auto, ali bit će vam bonus.

Atrakcije

Većina useljenika su Nijemci, ali ima i onih sa engleskih govornih područja. Većina njih živi u Zagrebu, Splitu ili Dubrovniku. Turistička sezona započinje u svibnju, a završava u rujnu, a useljenici koji žive u ovim gradovima mogu uživati ​​u znatnom noćnom životu, nevjerojatnim kafićima, restoranima itd. Osim toga, u Hrvatskoj postoje brojne kulturne atrakcije, posebice u Splitu, Dubrovniku, Zadru i Zagrebu koji samo čekaju da ih dođete posjetiti.

Mnoštvo festivala, izložbi i koncerata

Oni koji se odluče preseliti u Hrvatsku također će imati mogućnost uživati u nekoliko povijesnih lokaliteta, nacionalnih parkova, muzeja, umjetničkih galerija ili plivati i igrati vodene sportove na Jadranu. Za avanturiste, tu su ronjenje, planinarenje i brdski biciklizam.

Medicinska skrb

Zdravstvena zaštita u zemlji je na istom standardu kao u većini europskih zemalja, te imamo mnoge liječnike sa engleskih govornih područja i hrvatske liječnike koji govore engleski jezik, njemački. Svi gradovi u Hrvatskoj imaju kvalitetne bolnice, a svaki manji grad ima ambulantu prve pomoći. Uz EU zdravstvenu iskaznicu, svi useljenici mogu dobiti medicinske usluge, a da im to pokrije osiguranje.

Javni medicinski objekti su pomalo zbunjujući, ali možete dobiti kvalitetne usluge u brojnim privatnim medicinskim ustanovama. Sve u svemu, trošak liječenja je mnogo jeftiniji u odnosu na zapadne zemlje. Više o pristupu zdravstvenoj skrbi u Hrvatskoj možete pronaći ovdje.

Jezik

U Hrvatskoj glavni je jezik hrvatski, tako da bi ga svi koji se odluče preseliti u Hrvatsku trebali naučiti radi bolje komunikacije. Međutim, kao i većina modernih zemalja na Zapadu, u Hrvatskoj se široko govori engleski te se većina informacija u zemlji objavljuje na engleskom jeziku. Mnogi mladi ljudi također govore ili razumiju engleski jezik.

Nekretnine

Povoljne cijene nekretnina, prekrasne luksuzne vile i činjenica da su nenastanjeni otoci i idilična mjesta dostupni za kupnju čine Hrvatsku idealnim mjestom za one koji žele uživati ​​u sunčanim mjestima u mirovini. Ovu malu balkansku zemlju čak i nježno zovu “Nova Toskana” zbog svoje popularnosti među slavnim osobama koje su kupile neke od hrvatskih privatnih otoka.

Poslovi i mogućnosti ulaganja

Hrvatska je prirodno lijepa zemlja, ali ako se odlučite preseliti ovamo, suočit ćete se s nekoliko izazova, a prvi od njih je mogućnost da dobijete posao. Prilike za posao često su ograničene, pa ćete se vjerojatno prije zaposliti ako imate neku vezu nego sa iskustvom i diplomom. Oni koji žele otvoriti vlastiti posao morat će se boriti s birokracijom i zakonima koji nemaju smisla.

Unatoč nerazvijenoj infrastrukturi zemlje i sporom gospodarskom rastu, vlada je liberalizirala poslovne procese, što, na kraju krajeva, čini Hrvatsku atraktivnom za strane investitore, posebice u poljoprivrednom i turističkom sektoru