Savjeti za brzo i efikasno upoznavanje sa stranim jezikom

835

Naučiti i ovladati stranim jezikom nije nimalo lako. Da bi postali fluentni u nekom jeziku potrebne su godine učenja i svakodnevne primjene. Ali nikako ne treba zaboraviti da je znanje stranog jezika iznimno vrijedno. To se pogotovo može vidjeti danas kada svaka druga mlada osoba planira napustiti Hrvatsku i otisnuti se u inozemstvo u potrazi za poslom i stabilnim životom. Pa iako jezik nije moguće u potpunosti savladati u kratkom periodu, moguće je ipak doći do razine dovoljne za sporazumijevanje. Motivacije vam sigurno ne fali tako da ovo nije nemoguća misija. U nastavku vam donosimo pregled nekih metoda koji vam mogu pomoći u učenju i efikasnom upoznavanju sa stranim jezicima.

Slušajte i učite

Vjerovali ili ne, Youtube danas nije popularan samo zbog smiješnih videa, isječaka iz reality programa i političkih komentara. Vrlo lako možete pronaći veliki broj kanala koji nude besplatne lekcije za učenje onih popularnih i manje popularnih jezika. Ono na što trebate obratiti pozornost je način na koji se izgovaraju riječi. Slušajte ih i pokušajte ih izgovarati. Vozite li bicikl ili možda koristite javni prijevoz? Odlično! Na mobitel si prebacite glazbu s vokalima na jeziku koji želite naučiti, te ju pozorno slušajte. Na ovaj način ćete usvojiti pravila izgovora što je već odličan start za usvajanje i upoznavanje stranog jezika.

Još jedan metod jesu aplikacije razvijane za pametne telefone koje su nerijetko prezentirane kao igre preko kojih slušate uzgovor i ujedno se upoznajete s osnovnim vokabularom.

Čitajte online medije i slušajte radio

Stalni doticaj s jezikom koji učite je ključ uspjeha. A uzimajući u obzir da je danas internet uveliko dostupan, uhvatite se u koštac s čitanjem online vijesti i praćenje medija na jeziku koji želite naučiti. Ovo svakako neće biti lako uzimajući u obzir da vam vokabular još nije dovoljno širok i da niste upoznati s gramatičkim pravilima za potpuno razumijevanje. Međutim, tu u igru ulaze online rječnici koji će vam u svemu tome uveliko pomoći. Vrlo brzo ćete početi hvatati srž priče, ali i pojmove koji se često ponavljaju.

Putem interneta su također dostupne mnoge radio stanice za streaming. Iskoristite i ovu mogućnost te si pustite neku radio stanicu na željenom jeziku dok se bavite nekim kućanskim poslovima ili dok se odmarate.

Slušajte filmove koje gledate

Nakon što vam izgovor i ritam jezika više nisu tolika misterija, a ujedno ste malo pojačali i vokabular, vrijeme je za upoznavanje frazeološkog segmenta jezika. Kao što znate, fraze je generalno teško – pa čak i nemoguće prevesti, pa je zato dobro da na primjeru situacija prikazanih u filmovima uhvatite njihov smisao i primjenu. Danas je na većini DVD ili Bluray filmova moguće uključiti i isključiti titlove po želji. Pa iskoristite ovu mogućnost i neki od svojih omiljenih filmova pogledajte bez titla, fokusirajući se na audio. A možete ga gledati i s titlovima jezika koji učite.

Pronađite osobu za razgovor

Ovo je također nešto što je zahvaljujući danas dostupnoj tehnologiji lako savladivo. Potragu započnite na društvenim mrežama i unutar svoje liste kontakata. Možda već imate poznanike koji govore jezikom koji želite naučiti, pa ih zamolite da idući put kad budete razgovarali to bude na drugom jeziku. Neka vam ukažu na greške koje činite i daju savjete kako bi dalje mogli razvijati svoje jezičke sposobnosti. Ljudi često nemaju samopouzdanja i srame se govoriti strani jezik koji ne poznaju dovoljno. To je nešto što ćete morati premostiti, pogotovo što će vam nakon odlaska u inozemstvo trebati baš svaki dan i u svakoj prilici.

Isto tako se preko društvenih mreža možete priključiti online zajednicama koje su skupljene oko nekog filma, banda, sportskog kluba i sl. Dopisujte se s njima na jeziku koji učite. Ovo će svakako biti komplicirano u početku, ali vrlo brzo ćete primjetiti da stvari sjedaju na svoje mjesto.