Ryanair Opet Najavio Letove Između Europe i SAD-a!

1535

Već godinama najavljuje se mogućnost ulaska najvećeg europskog niskotarifnog prijevoznika na prekooceansko tržište zračnog prijevoza, što je sada i službeno potvrđeno.

Royal Courts of Justice
Ryanairova uprava na svojoj je zadnjoj sjednici službeno odobrila plan za pokretanje prekooceanskih letova, odnosno letova između Europe i SAD-a, objavio je britanski Financial Times. Jednosmjerne karte mogle bi se kupiti već za 10 GBP, odnosno 14-15 eura, dok bi ‘redovne’ karte koštale 99 i više funta. Drugim riječima, cjenovna politika bila bi slična onoj koju primjenjuju za europsko tržište. Naravno, uz nešto viši prosjek cijena, kako bi pokrili i više troškove.

Ryanair u Hrvatskoj 2015.: 20 linija, karte već od 17,99 eura
Mnoštvo Ryanairovih linija za Hrvatsku dostupno već od 17,99 eura, gotovo sve ostale tek za koji euro više
Letovi Zadar – Marseille već od 17,99 eura
Prema najavama, Ryanair bi povezivao 12-14 europskih odredišta s New Yorkom, Bostonom, Chicagom, Miamijem i ostalim američkim gradovima. Europski gradovi koje se spominje kao polazne luke jesu London, Dublin, Berlin i Köln, a Financial Times izvještava da bi ostali bili raspoređeni u Španjolskoj, Italiji i Skandinaviji. Zanimljivo, ne spominje se nijedno francusko odredište, iako se radi o najposjećenijoj svjetskoj državi i omiljenom odredištu Amerikanaca.

Gradovi za koje se najavljuje da će ih Ryanair koristiti kao baze za prekoatlantske letove:
1. Berlin
2. Dublin
3. Köln
4. London
5. Boston
6. Chicago
7. Miami
8. New York
9. Washington

No, prije nego što se poveselite prekooceanskim putovanjima po superniskim cijenama, trebate znati da se Ryanairov plan neće realizirati tako brzo te se očekuje da bi prvi Ryanairovi zrakoplovi put SAD-a trebali krenuti za četiri-pet godina. Također, moguće je da će Ryanair za prekooceanske letove osnovati novu podružnicu i na novim linijama letjeti pod drugim imenom.

Čekaju se novi zrakoplovi

Glavni problem s kojim se Irci susreću jest nabava zrakoplova velikog doleta. Idealan izbor bili bi Boeingovi 787 Dreamlineri ili Airbusi A350, no te su letjelice vrlo popularne, knjige narudžbi su prepune i na isporuku se čeka godinama, što je ujedno i glavni razlog zašto će Ryanair još neko vrijeme čekati na ostvarenje, sada službenog, plana o prekoatlantskim letovima.

Najveći niskotarifni igrači idu ‘preko bare’

Time će se Irci pridružiti Norwegian Air Shuttleu, koji je izazvao pravu malu revoluciju svojim ulaskom na tržište prekoatlantskog prijevoza. Naime, taj je niskotarifni prijevoznik, jedan od najuspješnijih u Europi, 2013. godine počeo povezivati Skandinaviju sa SAD-om po cijenama koje su bile niže od 10 do 50 posto od konkurencije. Početkom ove godine čak su ponudili jednosmjerne karte po nezapamćeno povoljnih 114 eura po smjeru.

Nedavno je jeftine karte za daleke letove počela nuditi i Lufthansa, preko svoje podružnice Eurowings. Karte se mogu kupiti već od 99,99 eura po smjeru, no Eurowings za sada ne nudi letove za SAD.

No, Norwegian je naišao i na određene probleme, prije svega na američke konkurente, koji na različite načine žele zadržati novog takmaca što dalje od svog ‘terena’. Također, širenje ih je i financijski opteretilo te su 2014. godinu završili s gubitkom od oko 135 milijuna dolara, a nedavno su iskusili i 11-dnevni štrajk pilota.

U usporedbi s Norwegianom, Ryanair bi bio puno spremniji na ovakvu vrstu proširenja poslovanja. Osim što su u posljednjih 12 mjeseci prevezli čak 89,1 milijuna putnika, što je gotovo četiri puta više od Norwegiana, mogu se pohvaliti i izvrsnom financijskom situacijom. Irci, naime, raspolažu s 4,1 milijarde eura gotovine, a o koliko se zdravom poduzeću radi pokazuje što su početkom ožujka prodali 850 milijuna eura svojih obveznica po fiksnoj kamati od svega 1,125 posto i to na rok od osam godina.

Ryanair je i poznatija kompanija, djelomično prepoznatljiva i Amerikancima, kojima je Norwegian bio gotovo potpuna nepoznanica. Naravno, najveća prednost ipak su uvjerljivo najniži troškovi poslovanja, koji su Ryanairu i omogućili profitabilnost uz toliko niske cijene karata.

U svakom slučaju, ako netko može učiniti jeftine prekooceanske letove široko dostupnima, onda je to svakako Ryanair. Nadajmo se da će to učiniti čim prije.

Dok se to ne ostvari, možete iskoristiti Ryanairove europske akcije, ostale povoljne ponude možete pronaći u rubrikama Akcije i Jeftina putovanja, a na popisu svih jeftinih aviokarata možete pronaći druge jeftine letove.

Prenosi Putovnica.net