Razumijevanje njemačke poslovne kulture

1179

Ponekad je uistinu teško stati na noge prilikom odlaska na rad u inozemstvo. Uz to što se morate brzo snaći i dokazati na novom poslu, istovremeno se susrećete s novom kulturom življenja, ali i poslovanja. Norme i kulturološki standardi su drugačiji i ukoliko ne vladate odlično jezikom, lako je moguće da ih nećete shvatiti ili dovoljno brzo pohvatati. Pa vam upravo zato donosimo mali presjek važnih elemenata njemačkih kulturoloških i poslovnih standarda.

Budite usredotočeni na zadatak

Zadatak ili zadaća je centralna točka i kamen temeljac svih poslovnih interakcija koji također određuje dalji stil međusobne komunikacije. Osobni odnosi preuzimaju podređenu ulogu u profesionalnom životu. Nijemci tako smatraju da je funkcioniranje na razini zadatka dobra baza za sve poslovne kontakte. Tako da je iduća stavka na našoj listi također povezana s ovim kulturološkim standardom.

Uvažavajte hijerarhiju i pravila

Njemačke kompanije imaju nebrojeno mnogo internih pravila, odredbi procedura i procesa. Pa tako poslovni ljudi u Njemačkoj preferiraju imati sve napismeno, bilo da se radi o ugovorima, potvrdama ili nečemu trećem. Postojanje pisane dokumentacije i njena konstantna primjena služe kao dokaz unutarnjoj hijerarhiji da su pravila poštuju i provode. Te se isto tako izbjegavaju kazne i ograđuje se od odgovornosti od tuđe krivice. U jednu ruku, ovaj sustav naglašava poslovnu konzistentnost i visok stupanj međusobnog pravovremenog ispunjavanja radnih obveza. Dok s druge strane ostavlja jako malo prostora za individualnu poslovnu fleksibilnost i posvećenost.

Budite pouzdani i izbjegavajte neizvjesne situacije

Konzistentnost i pouzdanost se smatraju iznimno važnim i cijenjenim kvalitetima u Njemačkoj. Nijemci unutar svoje kulture imaju naviku izbjegavati neizvjesnost. Stoga uvijek razvijaju obvezujuća pravila i strukture kako bi potaknuli sigurnost unutar međusobnih odnosa.

Planirajte unaprijed i budite točni

Gore opisani pristupi snažno utječu na odnos prema vremenu. Svi sastanci i zadaci su precizno planirani i od vas se svakako očekuje da se pridržavate postavljenim vremenskim rokovima. Točnost i preciznost se u Njemačkoj smatraju dobrim manirima.

Odvojite privatni i poslovni život

Nijemci vrše striktno razdvajanje ove dvije različite sfere svojih života. Jasno je vidljiva razlika u ponašanju i odnosu prema drugima ovisno o sferi života, privatnoj ili poslovnoj. To često dovodi do toga da su Nijemci poslovanju ili javnom životu od strane drugih kultura često viđeni kao vrlo distancirani i hladni, pa čak i kao otvoreno neprijateljski raspoloženi.

Budite direktni u komunikaciji

Nijemci komuniciraju vrlo izravno i eksplicitno. Pa tako važne izjave iznose izravno i otvoreno te ih ne uljepšavaju niti okolišaju. To sve nerijetko može biti protumačeno kao nepristojno ili bez razloga prijeteće, bez da su oni toga svjesni. Također, Nijemci u većini slučajeva jednostavno ne prepoznaju i ne reagiraju na verbalne suptilnosti kao što su neizravni savjeti, poruke skrivene “između redaka” i mnoge druge neverbalne signale. Stoga često mogu propustiti važne elemente vaše interakcije.

Kulturno-specifično ponašanje može se objasniti na temelju kulturnih standarda. To može pomoći u razumijevanju onoga što bi vam se inače moglo učiniti iritantnim, neobičnim i čudnim ponašanjem. Pa je stoga kulturološko znanje važna stavka za konstruktivnu i uspješnu suradnju između članova različitih kultura.